Friday , December 2 2022

Patronul Euroluc Trans, un inspector ITP, un patron din Salcea și un șofer, băgați în arest pentru falsificarea a 33 de inspecții tehnice ale unor camioane

Sergiu Lucan , patronul SC EurolucTrans SRL – Stroiești, Matei Florin,  angajat al Euroluc Trans, Mihai Maxim, patronul  SC Service Motoare Nord SRL Salcea, și Bogdan Flutur, inspector ITP au fost reținuți marți sub acuzația de „fals intelectual în formă continuată” și „fals informatic în formă continuată”, „complicitate la fals intelectual în formă continuată” și „complicitate la fals informatic în formă continuată”. Ei sunt acuzați că în perioada 2019 – 2020 au eliberat pentru 33 de autovehicule de transport marfă și persoane certificate de inspecție tehnică periodică (ITP) fără ca mașinile să fi fost prezente fizic în linia de inspecție de la SC Service Motoare Nord SRL Salcea. Conform anchetatorilor, pentru eliberarea ITP-urilor respective au fost utilizate vehicule ce aveau caracteristici relativ similare (marcă, culoare etc.) pe care erau montate plăcuțe de înmatriculare conforme mașinilor care trebuiau supuse inspecției

Sergiu Lucan , patronul SC EurolucTrans SRL – Stroiești

În cursul zilei de marți, 11 octombrie 2022, polițiștii din cadrul Biroului Rutier – Poliția Municipiului Suceava, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au continuat activitățile de cercetare penală în cadrul unui dosar privind infracțiuni de fals intelectual, fals informatic și complicitate la infracțiuni de fals, dispunând măsura reținerii față de Sergiu Lucan, 37 de ani, patronul SC EurolucTrans SRL – Stroiești, Florin Matei , 37 de ani, angajat al Euroluc Trans, Mihai Maxim, 50 de ani, patronul  SC Service Motoare Nord SRL Salcea, și Bogdan Flutur, 40  ani, inspector ITP.

Măsurile preventive au fost dispuse după administrarea probatoriului într-o cauză disjunsă dintr-un dosar care viza efectuarea de inspecții tehnice periodice în cursul anilor 2019 – 2020 la vehicule pentru care nu se asigura prezența fizică a acestora în linia de inspecție tehnică.

OBIECTIV de Suceava a relatat la începutul lunii iulie 2020 faptul că un angajat al Euroluc Trans, Ionuț Tiron,  a reclamat că angajații firmei sucevene sunt obligați să muncească ore suplimentare pentru care nu sunt plătiți, li se opresc bani fără justificare și, cel mai grav, ITP-ul camioanelor s-ar face la o firmă din Salcea chiar dacă acestea sunt plecate în cursă în străinătate.

“Am văzut cum se fac ITP-urile. Camioanele sunt  ani de zile pe ruta Olanda – Belgia, nu intră deloc în țară, dar se eliberează ITP-ul la același service din Suceava. Documentul ITP pentru camionul meu  e făcut pe 3 iunie (2020 – n.r.) în Suceava, dar pe tahograf și documentele mașinii se vede clar că eram  în Olanda la data și ora respective. Sergiu Lucan are dublură la numerele de înmatriculare, majoritatea camioanelor sunt același model, Mercedes de culoare albă, și profită de asta”, spunea atunci fostul angajat al lui Lucan. Şoferul respectiv a prezentat atunci și documente care demonstrau că ITP-ul pentru camionul său era falsificat. Mașina pe care o conducea Tiron avea ITP-ul făcut la SC Motoare Nord SRL, cu sediul în Salcea. Concret, conform facsimilelor prezentate de șofer, este vorba de vehiculul cu numărul de șasiu WDB 96340310289130, cu numărul de înmatriculare SV 29 EVR. “Localitatea și data inspecției: Salcea, județul Suceava, pe 03.06.2020. Rezultatul inspecției tehnice periodice: “BUN TEHNIC”. Stația unde s-a efectuat ITP: SC Motoare Nord SRL. Hârtia poartă semnătura și ștampila inspectorului responsabil de inspecție”. De asemenea, Ionuț Tiron a prezentat și documente care arată că la data când firma lui Mihai Maxim elibera documentul cu “bun tehnic” pentru camionul SV 29 EVR, vehiculul se afla în Olanda și în niciun caz în curtea firmei SC Motoare Nord din Salcea, făcând inspecția tehnică.

În urma reclamațiilor, în luna august a anului 2020, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava, cu sprijinul luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale și al jandarmilor au făcut 14 percheziții, la  SC Motoare Nord SRL, firma acuzată că elibera ITP-uri false și la mai multe persoane și firme care au “be­neficiată” de serviciile firmei din Salcea.

În urma verificărilor încrucișate, anchetatorii au  constatat că pentru 33 de autoutilitare aparținând unor societăți comerciale având ca obiect de activitate transportul de mărfuri și persoane, inspectorul tehnic Bogdan Flutur, în vârstă de 40 de ani, din municipiul Suceava,  care își desfășoară activitatea din cadrul unei stații I.T.P. a atestat ca fiind efectuate inspecțiile tehnice periodice fără prezența fizică a autovehiculelor în linia de inspecție, fiind utilizate vehicule ce aveau caracteristici relativ similare (marcă, culoare etc.) pe care erau montate plăcuțe de înmatriculare conforme vehiculelor care trebuiau supuse inspecției, confirmând, aproape la virgulă, cele reclamate acum mai bine de doi ani de șoferul Ionuț Tiron.

Măsurile preventive de reținere pentru o perioadă de 24 de ore au fost dispuse marți față de inspectorul tehnic I.T.P., față de cei doi administratori  și față de un angajat al SC EurolucTrans SRL. Toți cei patru bărbați au fost încarcerați la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava. Ieri, toți cei patru au fost prezentați instanței, care a dispus punerea lor în libertate și plasarea sub control judiciar.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals intelectual în formă continuată” ( 33 acte materiale) și „fals informatic în formă continuată”, (33 acte materiale), și respectiv „complicitate la fals intelectual în formă continuată” ( 33 acte materiale) și „complicitate la fals informatic în formă continuată” ( 33 acte materiale). (O.S.)

 

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …

One comment

  1. Ce pile au astia? Trebuia sa ii bage la GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT! Se zice ca tovarasii cu grade sunt in spatele afacerii euroluc. Oare asta o fi motivul?