Friday , April 19 2024

Părinții vor școală cu prezență fizică, indiferent că sunt sau nu sunt vaccinați profesorii

La nivelul județului Suceava, la începutul vacanței de primăvară, circa 33% dintre angajații din sistemul de învățământ, însemnând 3.424 de persoane, erau vaccinați împotriva COVID. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Suceava s-au vaccinat 2.501 din totalul de 7.569 de cadre didactice, 359 din 1.004 personal didactic auxiliar și 564 din cei 1.994 de angajați din categoria personalului nedidactic. Important de precizat este că, pe perioada desfășurării cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ din județul Suceava, procentul elevilor și personalului confirmat cu COVID a fost sub 1%.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferințe de presă, că a purtat discuții cu mai mulți părinți cu privire la vaccinarea cadrelor didactice și că aceștia ar fi sugerat ca profesorii care nu s-au vaccinat să predea doar online, deci să nu fie prezenți în sălile de clasă, alături de elevi. Reacția asociațiilor și alianțelor de părinți din țară nu a întârziat să apară, iar comentariile pe această temă au încins spiritele pe rețelele de comunicare, fiind negate vehement orice fel de presiuni din partea părinților cu privire la vaccinarea personalului didactic. ”Nicio categorie socială nu are dreptul, din punct de vedere moral sau juridic, să exercite asupra altei categorii sociale presiuni de natură să limiteze acesteia dreptul la muncă sau la liberă decizie privind sănătatea personală. Considerăm că avem de-a face cu o stratagemă menită să impună obligativitatea vaccinării unei categorii sociale, deși un atare act ar încălca flagrant libertatea și dreptul persoanei de a dispune de ea însăși”, a fost răspunsul oficial al Alianţei Părinţilor.

Cadrele didactice care au reacționat în urma declarațiilor ministrului Educației au transmis că sunt absolut convinși că presiuni din partea părinților pe această temă nu există și că, de fapt, se încearcă o influențare masivă a angajaților din sistem să se vaccineze. Părinții suceveni, de cealaltă parte, privesc lucrurile cu mai multă detașare față de cei din marile orașe ale țării, unde ratele de infectare cu COVID continuă să crească sau se mențin la cote alarmante. În contextul actual, ei își doresc să se desfășoare cursurile cu prezență fizică, la școală, indiferent că sunt sau nu sunt vaccinați profesorii.

”Nu am întrebat-o nici pe diriginta copilului meu, nici pe vreun alt profesor dacă au avut COVID sau dacă s-au vaccinat, pentru că nu asta mă interesează. Vreau doar să se revină la normalitate în ceea ce privește programul școlar al copilului meu, pentru că școala online l-a distrus. Era premiant înainte de pandemie, iar acum mă zbat și eu și soția să îl menținem pe linia de plutire. S-a instalat în el un dezinteres total față de orice activitate, fie școlară, fie sportivă și stă mai toată ziua în casă”, ne-a mărturisit tatăl unui elev de clasa a V-a, Vasile N.

”Eu și soțul meu ne-am vaccinat, însă nu am pretenția ca învățătoarea să fie vaccinată, chiar dacă am motive de îngrijorare că fata mea s-ar putea infecta la școală, pentru că are anumite alergii care pun probleme de sănătate periodic. Dar am văzut că regulile de igienă au fost respectate în clasă și în școală, fapt pentru care niciun coleg de-al fetei nu a fost pozitiv și nici învățătoarea sau profesorii de la clasă. Deci nu aș fi de acord să predea online profesorii care nu s-au vaccinat, pentru că tot copiii noștri au de pierdut, dacă trecem iar la cursuri online”, a spus Amalia Rusu, mama unei eleve de clasa a II-a.

Reacțiile stârnite în rândul cadrelor didactice și al părinților în urma mediatizării declarațiilor sale l-au determinat pe ministrul Educației să explice că predarea cursurilor online de către profesorii nevaccinați este o ipoteză ce trebuie luată în calcul și că a stârnit acceste discuții cu intenția de a pune accentul pe vaccinare. ”Să se vaccineze și părinții, și cadrele didactice, susțin total lucrul acesta. Am precizat că este o ipoteză, am anunțat pentru a responsabiliza asupra concentrării pe întrebarea <ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm>, am adăugat că vaccinarea este un act voluntar. În același timp, încerc să aduc argumente logice conform cărora vaccinarea este singurul act care poate stopa pandemia, toate celalalte ne ajută să o ținem sub control, dar de rezolvat, doar vaccinarea. Fie și numai știind că există aceste întrebări, ne mai gândim o dată în plus: ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm? Nu este nici mai mult, nici mai puțin decât am spus”, a declarat ministrul Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Precizăm că, la nivelul județului Suceava, la începutul vacanței de primăvară, circa 33% dintre angajații din sistemul de învățământ erau vaccinați. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Suceava, în data de 8 februarie a.c. figurau ca vaccinate împotriva COVID 3.424 de persoane angajate în unitățile de învățământ, dintre care 2.501 din totalul de 7.569 de cadre didactice, 359 din 1.004 personal didactic auxiliar și 564 din cei 1.994 de angajați din categoria personalului nedidactic. Important de precizat este că, pe perioada desfășurării cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ din județul Suceava, procentul elevilor și personalului confirmat cu COVID a fost sub 1%. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …