Friday , May 7 2021

Părinții preșcolarilor află săptămâna aceasta dacă grădinițele vor fi deschise în perioada 12-22 aprilie

Grădinițele pot organiza activități educative cu prezență fizică între cele două vacanțe de Paști, cu avizul Direcției de Sănătate Publică, astfel că, în prima zi din vacanță, părinții de preșcolari au fost întrebați dacă doresc să trimită copiii la grădiniță. Marea majoritate a părinților au îmbrățișat ideea de a-și trimite copiii la grădiniță în perioada menționată, iar cei care au răspuns ”Nu” la întrebarea educatoarelor au motivat că au copii mai mari care vor sta acasă toată vacanța de primăvară și pentru care trebuie să găsească soluții, astfel că le este mai practic să țină și preșcolarul acasă până la reluarea cursurilor pentru toate categoriile de elevi, în luna mai  

Durata vacanței de primăvară a elevilor a stârnit o serie de nemulțumiri, mai ales în rândul părinților, unii considerând că într-o lună de zile copiii vor ieși din ritmul cu care abia s-au acomodat, alții opinând că s-a pierdut foarte multă materie în perioada predării online și că nu mai e timp de recuperare în astfel de condiții sau că, pur și simplu, atât de multe schimbări peste noapte i-au bulversat de tot, în special pe cei din învățământul primar. Chiar și multe dintre cadrele didactice au primit vestea cu reticență și împotrivire, pe motiv că o nouă pauză, atât de lungă, în predare nu face decât să afecteze sau să neutralizeze ceea ce au reușit să recupereze cu elevii în cele două luni de cursuri cu prezență fizică în școală.

În ceea ce privește învățământul preșcolar, ultimele două luni au fost cel mai aproape de normalitate, pentru că activitatea copiilor s-a desfășurat la grădiniță, cu educatoarea și colegii de grupă. Mai mult decât atât, părinții și-au reluat activitățile normale, au putut merge la muncă și au scăpat de presiunea activităților didactice pe care trebuiau să le realizeze cu copiii lor, în locul educatoarei. Drept urmare, mare le-a fost bucuria când au aflat că există speranța ca între cele două vacanțe grădinițile să organizeze activități educative cu preșcolarii. Ordinul privind modificarea structurii anului școlar 2020-2021prevede că în perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță cu prezență fizică, cu avizul Direcției de Sănătate Publică, drept urmare, în prima zi din vacanța de primăvară, vineri, 2 aprilie, părinților de preșcolari li s-a cerut punctul de vedere în acest sens. Dacă opțiunea majorității acestora este de a se organiza activități educative în perioada 12-22 aprilie, unitatea de învățământ preșcolar va transmite DSP o solicitare pentru obținerea avizului. Marea majoritate a părinților au îmbrățișat ideea de a-și trimite copiii la grădiniță în perioada menționată, iar cei care au răspuns ”Nu” la întrebarea educatoarelor au motivat că au copii mai mari care vor sta acasă toată vacanța de primăvară și pentru care trebuie să găsească soluții, astfel că le este mai practic să țină și preșcolarul acasă până la reluarea cursurilor pentru toate categoriile de elevi, în luna mai.

Potrivit adresei transmise tuturor DSP-urilor din țară, vor fi luate în calcul pentru acordarea avizului favorabil acele grădinițe din localitățile în care incidența este mai mică de 6 la mia de locuitori, care pot funcționa pe perioada vacanței cu respectarea strictă a regulilor de igienă, curățenie și dezinfecție, precum și a tuturor regulilor de protecție individuală stabilite prin ordinul comun nr. 3235/93, din 4 februarie 2021. În localitățile în care incidența este mai mare de 6 la mia de locuitori, grădinițele pot funcționa pe perioada vacanței până la carantinarea localității dacă pot asigura o distanță minimă de un metru între copii, cu un maximum de 15 copii într-o grupă, cu mențiunea că, pe perioada vacanței, nu este permisă schimbarea componenței grupelor de copii stabilită inițial. De asemenea unitatea de învățământ preșcolar își asumă respectarea strictă a regulilor de igienă, curățenie și dezinfecție.

Potrivit Ordinului nr. 3558/2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 3125/2020 privind structura anului școlar 2020-2021, toți elevii din învățământul primar și cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, dar și cei din clasele IX-XI au vacanță până pe 4 mai. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, au două vacanțe, una pentru Paștele catolic și alta pentru Paștele ortodox, și școală online între ele, în intervalul 12 – 29 aprilie. Amintim că semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, ceea ce înseamnă că grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – VII și clasele IX – XI vor finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie. (Oana NUȚU)

Vezi si

Să nu ne mai amăgim! Nici autostrada A7 și nici măcar un drum expres nu vor ajunge degrabă la Suceava-Siret

Conform declarațiilor de acum două zile ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), probabilitatea ca sectorul …