Wednesday , May 18 2022

Parcare cu 154 de locuri lângă Mănăstirea ,,Sf. loan cel Nou”

Consiliul Local Suceava a aprobat, vineri, în ședință extraordinară convocată „de îndată”, un proiect de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu privitor la indicatorii tehnico economici în vederea amenajării unei parcări cu 154 de locuri. Oficial, durata de implementare a investiției este estimată la 10 luni calendaristice din care etapa de execuție 4 luni. Conform devizului general valoarea obiectivului de investiții este de 2.936.824,38 lei cu TVA.

Primarul Ion Lungu nu și-a ascuns speranța că va putea măcar să fie demarată lucrarea, dacă nu chiar finalizată. El a specificat că au fost discuții cu privire la reglementările urbanistice, asta și pentru că a fost un certificat de urbanism emis, inițial, cu privire la alte suprafețe și în relație cu un alt demers al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin care se dorea a face o parcare cu mai multe niveluri și finanțare europeană. Primarul Sucevei a spus că s-au clarificat aceste aspecte, în vreme ce viceprimarul Teodora Munteanu (susținută și de colega ei de la USR, Lorena Buburuzan, dar cu alt gen de argumente care nu sunt neapărat „tehnice” iar concluzia ei era legată de lipsa de oportunitate a proiectului) a spus că nu sunt toate aspectele clarificate și a propus amânarea adoptării proiectului la ședința din 26 mai.

Primarul a insistat asurpa faptului că proiectarea lucrării făcută de o firmă de la București s-a făcut tardiv și, totuși, este un proiect oportun pentru că zona este „o carte de vizită pentru oraș”. Edilul a insistat, de asemenea, și cu privire la posibilitatea finalizării până la Sânziene a lucrărilor.

Potrivit raportului serviciului de specialitate, Consiliul Local Suceava a aprobat în noiembrie 2021 asocierea municipiului Suceava cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în vederea amenajării unei parcări de interes public pe strada Ion Voda Viteazul nr. 2, pe un teren în suprafață de 5471 mp, proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În zonă, parcarea autoturismelor se face „la bordură”, iar parcarea amenajată la intrarea principală la Mănăstirea ,,Sf. loan cel Nou” din Suceava, este insuficientă pentru traficul mare de autovehicule și conduce la o aglomerare care periclitează chiar siguranța pietonală la intrarea în curtea interioară a obiectivului. S-a insistat din partea unui consilier PSD și cu privire la modificarea proiectului de așa manieră încât să fie amenajate – în structura actuală de parcare de suprafață – și câteva locuri de parcare pentru autocare. Primarul a replicat că proiectul – care prevede locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități și rampe de acces a acestora în incinta mănăstirii – este al Arhiepiscopiei, nu al Primăriei iar ÎPS Calinic a avut ultimul cuvânt „pentru că este terenul lor, până la urmă”.

Locurile de parcare vor avea dimensiunile 2,50 x 5,00 m și vor fi dispuse perpendicular. În forma sa de parcare de suprafață, vor fi 154 locuri de parcare, soluția recomandată având în vedere realizarea unei parcări cu spații verzi pentru fiecare loc de parcare și îmbrăcăminte din piatră naturală, fiind prevăzute cinci zone verzi interioare iar delimitarea de spațiile verzi și trotuare se va realiza cu borduri din andezit cu dimensiunea de 13x13x26 cm. Iluminatul pe timp de noapte se va realiza un sistem de iluminat public, care va fi format din stâlpi de iluminat – prevăzuți cu console de iluminat LED – cu înălțimea de 8 m, zincați și vopsiți cu culoarea verde. Stâlpii vor fi prevăzuți cu camere de supraveghere video, de înaltă rezoluție cu posibilitatea de vizualizare pe timp de noapte și care să acopere întreaga suprafață a parcării. Pentru spațiile verzi se va prevedea o rețea pentru irigare, automatizată (pentru 7 zone), cu aspersoare.

Cu 15 voturi pentru și trei abțineri, proiectul a fost adoptat în forma propusă, înainte ca amendamentul propus de viceprimarul Teodora Munteanu să fie respins.

La finalul dezbaterilor, Ion Lungu a specificat că valoarea maximală a crescut față de ce era prognozat pentru că soluția inițială de pavaje cu genul de pavele care se pun în oraș nu a fost agreată de Direcția de Cultură iar pavelele de andezit sunt mai scumpe. la acestea se adaugă și cheltuielile cu iluminatul public și camere video care nu erau prevăzute în proiectul inițial. (D.P.)

Vezi si

Patru oferte depuse la licitația pentru bazinul olimpic de 6 milioane de euro de la Dorna

Valoarea estimată a licitației organizate de Compania Națională de Investiții pentru un bazin de dimensiuni …

2 comments

  1. In parcarea va servi primarul Lungu tartine la inaugurare cu cruciulite.

  2. Sistem de iluminat piblic pe parcarea construita din bani publici pe mosia lui Calinic… Sistem de irigare, camere.video (pentru siguranta dvs.)
    De ce nu doneaza preaciviosii terenul pentru parcare primariei? Maine se vor pune aparate de taxat locurile de parcare si asa pdeacuviosii vor mai incasa ceva bani de pe spinarea credinciosilor.
    Asa crestineste pentru binele obstei si a. PRETINILOR perimarului Lungu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.