Thursday , December 1 2022

Palatul Administrativ va fi reabilitat până la finele lui 2023

Prefectura Suceava nu se mai mută din clădirea Muzeului Național al Bucovinei, deși mutarea era anunțată cel târziu până la finele acestui an. Renunțarea la mutare vine ținându-se cont de faptul că refacerea Palatului Administrativ al Sucevei ar urma să se încheie până la finele anului viitor.

Spațiile pe care le ocupă Prefectura la Muzeu au fost atribuite la puțin timp după ce Palatul Administrativ al Sucevei a ars ca o torță în martie 2021. La acea vreme s-a spus că este vorba de o mutare temporară, iar de la finele lui 2021 și începutul lui 2022 s-a bătut monedă pe faptul că ar trebui eliberate deoarece instituția muzeală va organiza un eveniment internațional de profil cunoscut în termeni de specialitate ca ICOM-ICR. Este o conferință internațională a muzeelor dedicată muzeelor regionale, considerată cea mai influentă secție a organizației internaționale a muzeelor.

Nu o dată cei din conducerea Prefecturii Suceava au spus că iau în calcul mai multe posibile locații și fac demersuri pentru spații adecvate. Între timp s-au făcut demersuri pentru ca acele secțiuni din conferința ICOM-ICR care necesită o sală amplă să fie organizate în alte locații din Suceava care nu sunt ale Muzeului Național al Bucovinei. Şi este vorba aici despre Sala Unirii de la Palatul Administrativ – un edificiu ridicat în curtea interioară a acestuia și care nu a fost afectat nici de incendiu și nici nu va fi afectat de lucrările care sunt în plin proces de derulare – sau de sala Teatrului Matei Vișniec. Directorul MNB, Emil Ursu a confirmat că ambele sunt luat e în calcul și încă nu este o decizie. Subprefectul Florin Sinescu a spus că o altă posibilă locație ar putea fi o sală de la Liceul Filadelfia, însă Emil Ursu a spus că principala condiționare nu este legată de spațiu și numărul de locuri, ci de posibilitățile tehnice de a face traduceri simultane. Teoretic, lucrarea de la Palatul Administrativ – adjudecată de o asociere de firme în frunte cu General Construct – va trebui să fie gata până la data de 3 noiembrie 2023. Dacă la finele anului viitor va fi sau nu terminată reabilitarea clădirii Palatului Administrativ, imobil care până la incendiul de acum aproape doi ani a găzduit atât Prefectura, cât și Consiliul Județean, rămâne de văzut. Cert este că respectiva conferință pe care o organizează MNB va avea loc în septembrie, iar optimismul celor de la Muzeu și mai ales de la Consiliul Județean este destul de mare în privința încadrării în termenul asumat.

Cât privește conferința ICOM-ICR, menționăm că la aceasta ar urma să participe, timp de opt zile, reprezentanți ai muzeelor reprezentative din foarte multe țări din lume, inclusiv de peste ocean. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Individul care a înjunghiat un bărbat în parcarea Hotelului ”Bucovina” a fost arestat pentru 30 de zilei

Marți, in jurul orei 13:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin   112 cu privire …

Leave a Reply

Your email address will not be published.