Tuesday , January 31 2023

Palatul Administrativ al Sucevei, distrus acum un an de foc, va fi refăcut cu 96 de milioane de lei

Guvernul a aprobat ieri indicatorii tehnico-economici pentru refacerea Palatului Administrativ u licitația va fi organizată de Compania Națională de Investiții. “Am făcut tot ceea ce a depins de noi, Consiliul Județean Suceava, ca să grăbim termenul de aprobare a hotărârii de Guvern. Important este că am intrat în linie dreaptă cu această investiție”, a spus Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava. Intre lucrările prevăzute sunt refacerea Sălii „Stefan cel Mare”, restaurarea peretelui cu mozaic alegoric de la primul etaj și al doilea etaj, consolidarea peretelui fronton de pe fațada principală, turnul cu ceas. Totodată, se va reconstrui forma originală a acoperișului, acoperit cu țiglă ceramică, iar învelitoarea bovindoului va fi din tablă de cupru tip solzi. Pentru fațadele din nord, sud și est se va reveni la fațadele originale ale clădirii conform imaginilor extrase din arhivă.

Guvernul a aprobat, la ședința de miercuri, 16 martie, un proiect de hotărâre vizând investiția în consolidarea, restaurarea, reabilitarea și dotarea Palatul Administrativ al Sucevei. Lucrarea se va derula pe o perioadă de 22 de luni din care patru luni sunt pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Valoarea estimată prin indicatorii tehnico-economici aprobați la ședința de miercuri a Guvernului este în sumă de 96 de milioane de lei din care 1,3 milioane vor fi din bugetul Consiliului Județean Suceava, iar diferența va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. De altfel, aceasta va avea rol de autoritate contractantă în cadrul licitației deschise ce va fi organizată în acest an pentru a fi desemnați proiectantul și executantul lucrărilor. Între lucrările prevăzute sunt refacerea Sălii „Ștefan cel Mare”, restaurarea peretelui cu mozaic alegoric de la primul etaj și al doilea etaj, consolidarea peretelui fronton de pe fațada principală, turnul cu ceas. Totodată, se va reconstrui forma originală a acoperișului acoperit cu țiglă ceramică, iar învelitoarea bovindoului va fi din tablă de cupru tip solzi. Pentru fațadele din nord, sud și est se va reveni la fațadele originale ale clădirii conform imaginilor extrase din arhivă.

Palatul Administrativ a fost afectat de un incendiu izbucnit pe 6 martie 2021 din cauza unui conductor electric defect. De altfel, consolidarea și reabilitarea Palatului Administrativ va avea și lucrări de desfaceri pentru înlăturarea părților afectate, lucrări de consolidare a structurii de rezistență la nivelul planșeelor din lemn, a peretelui fronton, a coșurilor de fum și refacerea planșeului de lemn peste nivelul 2 cu un planșeu din beton armat, lucrări de refacere la nivelul acoperișului cu o șarpantă din structură metalică ignifugabilă, lucrări de finisaje interioare şi exterioare, refacerea tuturor instalațiilor electrice de curenți tari şi curenți slabi (s.r.), sanitare, și termice.

„Proiectul este unul complex pentru că Palatul Administrativ are o deosebită însemnătate din punct de vedere istoric și arhitectural pentru județul Suceava fiind pe Lista Monumentelor Istorice. Au durat destul de mult procedurile de evaluare, expertizare și obținerea avizelor iar termenii nu au depins de noi. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, Consiliul Județean Suceava ca să grăbim termenul de aprobare a hotărârii de Guvern. Important este că am intrat în linie dreaptă cu această investiție”, a spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Structura etnică și religioasă a județului Suceava: 85,5% – români, 76,6% creștini ortodocși

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 dezvăluie că în județul Suceava, din totalul populației rezidente …