Thursday , April 25 2024

Pacient de 27 de ani, tratat de tromboză venoasă profundă printr-o intervenție în premieră la Spitalul Județean

Echipa medicală a fost alcătuită din medicii suceveni Mihai Crețeanu, Alexandra Husar și Cătălin Lulciuc. Aceștia au fost asistați de medicul sârb Davor Mrda, specialist în Radiologie Intervențională. Procedura AngioJet a fost folosită pentru prima oară la spitalul sucevean

La Spitalul Județean a avut loc, zilele trecute, prima procedură AngioJet, prin are un pacient în vârstă de 27 de ani a fost tratat de tromboză venoasă profundă, echipa medicală suceveană fiind asistată de către un medic specialist în radilogie intervențională din Serbia.

”A avut loc prima procedură AngioJet în spitalul nostru, cu Sistemul de trombectomie periferică AngioJetM. Echipa noastă a fost asistată de doctorul Davor Mrda, coleg specialist în radiologie intervențională din Serbia. Pacientul, în vîrstă de 27 de ani, suferea de tromboză venoasă profundă și s-a tratat datorită acestei proceduri. Mulțumim Parteneriatului Științific Boston pentru crearea premiselor pentru această premieră”, a declarat Mihai Crețeanu, medic specialist în Radiologie Intervențională la spitalul sucevean.

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune trombotică în care un tromb se dezvoltă în rețeaua venoasă profundă, ce se manifestă prin edem și durere. Localizarea este predominant la nivelul membrelor inferioare.

Dispozitivul AngioJET se folosește pentru tratamentul trombozei venoase profunde care apare la nivelul membrelor superioare sau inferioare, combinând trombectomia mecanică cu tehnologia PowerPulse pentru îndepărtarea rapidă a cheagului de sânge. Dispozitivul permite administrarea substanței litice direct la nivelul trombului, facilitând extragerea trombului și reluarea fluxului de sânge.  De asemenea, tehnica AngioJet este extrem de utilă în tratamentul ischemiei acute de membru inferior.

O consolă specială monitorizează și controlează sistemul, o pompă de la nivelul consolei generând presiune la nivelul vârfului cateterului. Jetul de ser fiziologic direcționat către posterior generează o zonă de presiune scăzută și efect de vacuum. Trombul este aspirat în cateter și direcționat de jetul de ser mai departe. Trombul este evacuat din vasul de sânge și extras din corp.

Din echipa medicală au mai făcut parte și medicii Alexandra Husar și Cătălin Lulciuc. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …