Sunday , January 29 2023

O tânără diagnosticată cu o tumoră extrem de rară va putea merge din nou, după o intervenție în premieră realizată de medicii de la Spitalul Județean

Tânăra de 20 de ani a fost diagnosticată cu o formă  rară de tumoră la călcâiul stâng,  în literatura de specialitate fiind citate până acum numai cinci cazuri de acest fel. Pacienta a fost diagnosticată acum aproximativ o lună, ea fiind supusă unei intervenții chirurgicale ”în doi timpi”, care a presupus excizia marginală a tumorii, efectuarea examenului histopatologic, iar pe 14 decembrie s-a realziat reconstrucția calcaneului stâng prin umplerea defectului osos cu alogrefa osoasă umană, importată de la Banca de țesuturi Colentina București. Pacienta evoluează normal postoperator, urmând a fi externată.

În urmă cu aproximativ o lună, la Spitalul Județean Suceava o tânără de 20 de ani a fost diagnosticată clinic și imagistic, cu o formațiune tumorală osteolitică, denumită schwannom sau neurinom, care cuprinsese aproape în totalitate osul calcaneu stâng.

”Cazul este deosebit deoarece abordează o patologie tumorală extrem de rară a țesutului osos cu un grad de distrucție osoasă importantă. Acest lucru a necesitat, în premieră, reconstrucția osoasă cu alogrefa osoasă umană a defectului osos restant după excizia țesutului tumoral. Intervenția chirurgicală a decurs în doi timpi, inițial practicându-se excizia marginală a tumorii, în urmă cu trei săptămâni, precum și efectuarea de către medicii anatomo-patologi, doctorul Andreea Botezan și doctorul Luminița Miron, a examenului histopatologic, ce a permis diagnosticarea rapidă a unui schwannom intraosos, o tumoră benignă a nervului periferic, excepțional localizată la acest nivel. Astfel în literatura de specialitate sunt citate numai cinci cazuri de acest fel. Etapa a doua chirurgicală, s-a desfășurat în ziua de 14 decembrie, realizându-se reconstrucția calcaneului stâng prin umplerea defectului osos cu alogrefa osoasă umană, importată de la Banca de țesuturi Colentina București, tot cu sprijinul doctorului Andrei Nica, medic coordonator al Băncii de Țesuturi, care este mereu alături de noi și îi mulțumim”, a declarat dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Conform acestuia, pacienta evoluează normal postoperator urmând a fi externată, iar conduita de tratament ulterior implică o imobilizare a gleznei și piciorului stâng pentru o perioadă de șase săptămâni, sprijinul pe piciorul stâng fiind amânat pentru o perioadă de trei luni de la intervenție.

”Particularitatea acestui caz o reprezintă atât raritatea leziunii ca frecvență și determinare tisulară, dar și efortul echipei medicale de a diagnostica și trata în timp record, aproximativ trei săptămâni, o leziune tumorală cu potențial de agravare rapidă și severă, care netratată în timp util ar fi produs colapsul osos prin fracturarea spontană a calcaneului, urmat de un deficit funcțional major, la o pacientă cu vârsta foarte tânără. De asemenea, trebuie de remarcat că este al doilea caz tratat (cel puțin relatat de literatura de specialitate) prin reconstrucție cu alogrefa osoasă umană de la banca de țesuturi, primul caz fiind raportat în 2016 de Centrul Oncologic Hunan din China. Celelalte trei cazuri au fost raportate in Turcia (2012), India (2012) și Brazilia (2020) dar cu defecte osoase mai mici, la două cazuri efectuându-se plombare cu autogrefă osoasă (de la același pacient ) și într-un caz fixare cu șuruburi și plombarea defectului osos cu ciment acrilic”, a explicat doctorul Răzvan Codrin Bandac, medic primar ortoped, șef secție Ortopedie a Spitalului Județean. 

Intervenția s-a realizat cu anestezie rahidiana, echipa operatorie fiind alcatuită din medicii Mihai Sorin Petrașuc și Ana Loredana Baitoc, medici primari ortopezi, doctorul Dorin Stănescu, medic primar ATI și asistenta de bloc operator, Ancuța Bizgan. (C.R.)

 

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un Top 40 aeroporturi din Europa, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …