Tuesday , April 30 2024

O singură ofertă la licitația pentru restul de lucrări rămas de executat la Aeroportul Sucevei

Valoarea totală bugetată și aprobată pentru continuarea lucrărilor la terminalul 2 al Aeroportului Sucevei este de 4,5 milioane lei, cu tot cu TVA. Restul de lucrări nu a mai fost executat de o firmă clujeană care câștigase precedenta licitație, dar intrase în faliment.

O singură ofertă a fost depusă la licitația recent organizată de Consiliul Județean (CJ) Suceava pentru continuarea lucrărilor rămase de executat la noul terminal al aeroportului. Este vorba de asocierea societăților IOMICAR SRL cu SUCT, la care se mai adaugă alți șapte subcontractanți declarați. Licitația a fost organizată pe „procedură simplificată” – adică un fel de licitație deschisă în format electronic, dar cu termene ceva mai restrânse decât la licitațiile deschise clasice – iar autoritatea contractantă este Consiliul Județean. Termenul de depunere al ofertelor a fost pe data de 2 iunie.

Reamintim că, în prealabil, administrația județeană desemnase o firmă care să stabilească ceea ce mai este de executat. De altfel, CJ Suceava aprobase în ședința de miercuri, 30 martie, un proiect de hotărâre referitor la lucrările rămase de executat pentru finalizarea Terminalului 2 la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava. Potrivit proiectului inițiat de (actualmente fostul) vicepreședinte al CJ Suceava, Cristinel Crețu și aflat la punctul 8 de pe ordinea de zi a ședinței deliberativului județean, valoarea din deviz este de aproape 4,5 milioane lei.

Prin urmare, în anunțul de participare simplificat a apărut că valoarea lucrărilor este de 3.272.849,51 lei fără TVA astfel: Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 10.972,33 lei fără TVA; Cheltuieli pentru investiția de bază – 3.177.094,83 lei fără TVA; Organizare de șantier – 62.289,79 lei fără TVA; Cheltuieli pentru probe tehnologice și teste – 22.492,56 lei fără TVA. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preț” unde componenta financiară reprezintă 60%. Este de remarcat, totuși că probabilitatea ca să mai aibă relevanță practică acest criteriu nu mai este atât de mare prin prisma componentei financiare câtă vreme este doar un singur ofertant. Cu toate acestea, la astfel de licitații este destul de greu de anticipat câți din agenții economici care se înscriu și, eventual, cer clarificări înainte de termenul final vor depune și oferte care să fie conforme. Dacă singura ofertă depusă va fi conformă și acceptabilă, atunci contractul se va încheia pentru o perioadă de nouă luni.

Conform raportului de expertiză, din întreaga lucrare a fost realizat 82% și au rămas de realizat lucrări cu o valoare de 4,49 de milioane de lei cu tot cu TVA din care 1,13 milioane de lei (cu tot cu TVA, calculat la prețurile actualizate) sunt valorile actualizate ale unor lucrări neexecutate, dar care au fost incluse în situațiile de lucrări, alături de a unor lucrări de remediere în valoare de 1,25 de milioane de lei. Astfel, valoarea totală a lucrărilor, conform devizului general actualizat, este de 17,22 milioane lei, fără TVA – 20,46 milioane lei cu TVA – din care 12,79 milioane lei reprezintă lucrările de construcții-montaj, adică 15,22 milioane lei cu tot cu TVA.

În luna august 2021, CJ Suceava a reziliat contractul (încheiat în aprilie 2019) cu asocierea de firme care executa lucrarea la terminalul 2 al Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, societatea care era liderul de asociere – SOCIETATEA DE CONSTRUCȚII NAPOCA SA – intrând în faliment iar CJ Suceava s-a înscris la masa credală pentru a obține sumele de bani cu care a fost prejudiciat, depunând inclusiv o contestație față de tabelul preliminar al creanțelor. CJ Suceava urmează să formuleze și plângeri penale și acțiuni în pretenții față de firmele care au fost implicate în acest proiect. (D.P.)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …