Tuesday , January 31 2023

O firmă ieșeană va face tema de proiectare și studiul de fezabilitate la pasajul subteran dintre Spitalul Vechi și UPU

Trei oferte au fost depuse la licitație, iar dacă totul va decurge normal, fără întârzieri, studiul de fezabilitate va fi gata  până la finele lunii iulie 2022. Va urma apoi cel puțin o licitație și dacă, în cazul fericit, aceasta va fi adjudecată fără mari probleme atunci în câteva luni vor fi realizate proiectul tehnic cu detaliile de execuție și apoi se va emite autorizația de construire pentru câștigătorul lucrărilor. Pe o proiecție totuși optimistă, având în vedere spectrul dificultăților care pot să apară, lucrările nu vor începe mai devreme de 2023, proiectarea însă cu puțin noroc ar putea demara spre final de 2022. Deocamdată, pe o estimare empirică a CJ Suceava, costurile investiției au fost estimate la puțin peste 10 milioane de euro.

Firma ieșeană NORDIC VISION a câștigat licitația pentru realizarea documentației privind mult așteptatul pasaj subteran între pavilioanele Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava construite cu peste un secol în urmă și cunoscute publicului cu denumirea de „Spitalul Vechi” și zona Unității de Primire a Urgențelor amenajată în corpul de clădire construit în anii comunismului. Valoarea pentru care a fost atribuit contractul este de 210 mii lei, fără TVA și ar însemna 67,54% din suma maximă estimată de autoritatea contractantă a fi necesară pentru plata serviciilor de realizare a documentației. Aceasta din urmă se va realiza însă doar la faza SF, prin urmare este de presupus că după realizarea temei de proiectare, a studiilor de teren și a studiului de fezabilitate Consiliul Județean Suceava va continua realizarea documentației la faza DTAC, fie mai întâi printr-o licitație doar pentru proiect tehnic urmată apoi de o licitație separată pentru lucrări, fie printr-o licitație pentru proiect tehnic și execuție de lucrări.

În data de 6 septembrie, Consiliul Județean Suceava a scos la licitație Servicii de proiectare constând în elaborare temă de proiectare, studiu de fezabilitate și studii de teren pentru obiectivul „Acces rutier și pietonal prin pasaj subteran la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, municipiul Suceava”. La licitația organizată de CJ Suceava pentru tema de proiectare, studiile de teren și studiul de fezabilitare la pasajul subteran au fost depuse de trei oferte: societatea ieșeană POD-PROIECT având subcontractanți declarați firmele RC GEOPROIECT SRL-D Iași și PROTELCO SA Câmpina; firma suceveană TOPGEOSYS iar a treia a firmei ieșene NORDIC VISION.

Criteriul de atribuire al contractului este „cel mai bun raport calitate – preț” unde componenta financiară este de maxim 40% din punctaj iar alte patru criterii cu privire la experiența personalului din echipa de proiectare – specialistul de geotehnică și fundații; inginerul proiectant lucrări de poduri, inginerul proiectant lucrări de instalații și construcții, coordonatorul de proiect – sunt cuantificate cu câte 15% fiecare.

Valoarea totală estimată a contractului de achiziție publică de servicii de proiectare constând în elaborare temă de proiectare, studiu de fezabilitate și studii de teren pentru obiectivul ”Acces rutier și pietonal prin pasaj subteran la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, municipiul Suceava”, este de 310.924,36 lei fără TVA, din care: 16.806,72 lei fără TVA este valoarea estimată pentru realizarea Temei de proiectare; iar 294.117,64 lei fără TVA reprezintă valoarea estimată pentru realizarea Studiului de fezabilitate și studii de teren.

În data de 26 noiembrie a fost emis în SEAP anunțul de atribuire al contractului la licitația pentru Servicii de proiectare la obiectivul „Acces rutier și pietonal prin pasaj subteran la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, municipiul Suceava”. Totuși, conform anunțului de atribuire, contractul a fost încheiat în data de 24 noiembrie. Durata totală a contractului este de 8 luni de la data semnării acestuia de către ambele părți. Durata de realizare a documentațiilor pentru Tema de proiectare va fi de o lună de zile de la data emiterii notei de comandă iar cea de realizare a Studiului de fezabilitate este de 5 luni de zile de la emiterea Notei de comandă de către CJ Suceava, notă care se va emite după aprobarea Temei de proiectare de către beneficiar. În cel mult 10 zile de la emiterea Notei de comandă pentru tema de proiectare, firma câștigătoare a licitației va trebui să prezinte către CJ Suceava, conform caietului de sarcini de la licitație, planurile de amplasament necesare. Asta înseamnă că în partea a doua a lunii iulie a anului viitor Consiliul Județean Suceava va avea la dispoziție documentația cu privire la realizarea pasajului subteran  respectiv, inclusiv o proiecție/estimare a costurilor realizării unei investiții de asemenea amploare. Rămâne de văzut dacă opțiunea va fi pentru o singură licitație de proiectare și execuție sau pentru două licitații separate, mai întâi proiectare și ulterior execuție. Cert este că și dacă vor decurge planurile fără întârzieri notabile, în modul optimist lucrările la respectivul pasaj nu vor putea demara mai devreme de 2023. Chiar dacă vor începe în a doua jumătate a anului 2023 nu ar fi un eșec, având în vedere dificultățile de ordin juridic și birocratic care pot să apară, sperăm că nu și financiar, dar și cele legate de identificarea unui constructor capabil pentru o asemenea lucrare.

Clădirile Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava sunt dispuse de o parte și de alta a DN 29A – ce străbate municipiul Suceava, în zona spitalului județean acesta purtând și denumirea de Bulevardul 1 Decembrie 1918 – această situație impunând traversarea acestuia de către pacienți și personalul medical, în condiții de dificultate și cu anumite riscuri. Dat fiind importanța acestei căi de circulație, Bulevardul 1 Decembrie înregistrează una din cele mai mari valori de trafic din întreg municipiul, la orele de vârf producându-se ambuteiaje pe distanțe mari, drumul național DN 29A fiind și principala arteră care străbate municipiul Suceava. În vederea asigurării circulației în condiții de siguranță a pacienților, aparținătorilor și personalului medical cu ambulanța și pietonal între cele două imobile ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (pavilioanele din așa numitul Spital Vechi și cele din așa zisul Spital Nou), este necesară realizarea obiectivului de investiții „Acces rutier și pietonal prin pasaj subteran la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, municipiul Suceava”. Obiectivele generale, preconizate a fi atinse prin realizarea investiției constau în transferul rapid și în condiții de siguranță a ambulanțelor, pacienților, aparținătorilor și personalului medical între cele doua zone ale unității spitalicești și scăderea nivelului de zgomote, praf și noxe.

În baza notei conceptuale care a fost realizată pentru licitația privind tema de proiectare și studiul de fezabilitate, pasajul subteran va fi proiectat pentru traficul rutier (câte o bandă pe fiecare sens a câte 3,5m lățime) și traficul pietonal (lățimea trotuarului fiind de 1,5m), lungimea estimată a pasajului fiind de circa 200 de metri din care aproximativ 170 metri va fi lungimea rampelor de acces. De asemenea, pasajul va avea rigole de colectare pentru apele pluviale, sisteme de drenaj pentru coborârea pânzei freatice, parapet de protecție pietonal, sistem de aerisirea și filtre de neutralizare a noxelor auto, sistem de iluminare pasaj. Durata de funcționare pentru pasajul subteran, așa cum a fost apreciată de CJ Suceava în nota conceptuală, va fi de 100 de ani.

Cert este însă că datele din nota conceptuală sunt pur orientative. Tema de proiectare va fi mai elaborată, putând veni cu elemente noi sau renunțându-se la unele actuale. Însă abia la finalizarea studiului de fezabilitare se va putea discuta de o imagine mai clară a ceea ce CJ Suceava va finanța în anii următori. Așa cum am menționat într-un precedent articol pe această temă, este de discutat dacă va fi menținută ideea cu trotuar pe o singură cale. Mai ales că intenția CJ Suceava și a SJU deopotrivă este să dezvolte zona „Spitalului Vechi”, secția de oncologie urmând a fi modernizată – vicepreședintele Niculai Barbă reiterând recent ideea de a accesa fonduri în acest sens din PNRR – la care se adaugă secția de boli infecțioase și dezvoltarea masivă a secției de pediatrie. De altfel, recent, cotidianul Obiectiv de Suceava a informat despre contractul pe care Compania Națională de Investiții (CNI) l-a semnat pentru studiul de fezabilitate al două clădiri „monobloc” pentru secțiile de boli infecțioase (peste 80 de locuri) și de pediatrie (peste 400 de locuri). La acestea se adaugă faptul că deja în zonă este un bloc de locuințe pentru medici și în anii următori – poate în deceniul acesta – va fi inaugurată Facultatea de medicină, probabil în apropiere de Serviciul de Ambulanță Județean. Toate acestea vor aduce un plus de circulație pietonală de o parte și de alta, prin urmare nu este exclus să fie trotuare pe ambele căi. Cu riscul evident al creșterii costurilor.

În nota conceptuală atașată la documentația de atribuire se arată că estimarea pentru o lucrare ca aceasta este de 50 de milioane de lei cu tot cu TVA. Totuși, având în vedere că singurul reper a fost cel de „investiții similare”, este discutabil dacă la Suceava estimarea empirică din respectiva notă conceptuală va fi cât de cât apropiată de cea rezultată, ulterior, din devizul general care va fi întocmit la faza SF. (Dan PRICOPE)

Vezi si

TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat (FOTO, VIDEO)

Accidentul a avut loc ieri dimineață, iar șoferul a rămas blocat în cabină, cu picioarele …