Thursday , April 25 2024

O femeie de 82 de ani din Stroiești a ajuns la spital după ce a fost mușcată de cap de câinele din gospodărie

Incidentul a avut loc marți după-amiază, în timp ce femeia voia să-i dea de mâncare. Aproape zilnic ajung la spital, persoane atacate de câini. Marți dimineață o femeie de 56 de ani a ajuns în UPU, după ce a fost mușcată de doi câini, pe stradă, în municipiul Suceava

O femeie în vârstă de 82 de ani din satul Stroiești a ajuns miercuri după-amiază, în jurul orelor 17.00, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean după ce a fost mușcată de câinele său, din gospodărie. Femeia avea răni profunde la cap. Se pare că aceasta a fost atacată de câinele ciobănesc pe care îl crește de câțiva ani, iar ieri după-amiază când a vrut să-i dea să măcânce, animalul a atacat-o cu furie. „Pacienta a fost mușcată de câinele din curte. S-a prezentat cu multiple plăgi mușcate de scalp și de antebrațul stâng. A fost diagnosticată și cu fractură de pumn”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean. Rănile nu i-au pus viața în pericol, dar din declarațiile cadrelor medicale a reieșit, că aceastea erau foarte spectaculoase, femeia având în unele zone, scalpul practic smuls.

Zilnic, ajung la spital suceveni mușcați de câini. Marți dimineață a avut nevoie de îngrijiri medicale o femeie de 56 de ani din municipiul Suceava, după ce a fost atacată pe stradă de doi câini. „Este vorba despre o pacientă cu două plăgi mușcate, una flanc abdominal stâng și una antebraț. A primit tratament de specialitate și a plecat acasă”, a completat medicul urgentist Dan Teodorovici.  

În cursul lunii mai s-au prezentat 29 de pacienți la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava și au necesitat asistență medicală după ce au fost mușcați de câini. Din nefericire, printre victime au fost și copii, iar cel mai mic are vârsta de doi ani. Majoritatea persoanelor mușcate au fost atacate de câinii comunitari din mediul urban. 15 pacienți au necesitat tratament antirabic, fiind atacați de câini necunoscuți și au fost direcționați către secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean.

În cursul anului trecut, peste 400 de suceveni au ajuns la Spitalul Județean după ce au fost atacați de câini, majoritatea maidanezi. Victimele au necesitat vaccinare antitetanică și antirabică. În câteva cazuri a fost nevoie și de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat. Costurile pe care le presupune tratamentul acestor persoane sunt consistente. Anul trecut, 418 suceveni au ajuns la spital, mușcați de câini iar șase prezentau plăgi serioase, având nevoie de spitalizare.

Numai pentru o singură persoană mușcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depășește 450 lei, iar terapia este de lungă durată. Aceasta constă în vaccinarea antitetanică și antirabică, ultima incluzând cinci injecții, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică. O singură fiolă de vaccin antirabic costă aproape 100 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică aproape 250 de lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 50 de lei. În cadrul unei terapii obișnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic și una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de peste 400 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc și imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la peste 700 de lei. (C.R.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. Punele otravä la potäile maidaneze si scäpati de javre.