Friday , April 26 2024

O asociere formată din cunoscute firme locale va reabilita ansamblul de clădiri de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Licitația pentru «Proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: „Consolidare și reabilitare ansamblu de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»” a fost adjudecată de un consorțiu de puternice firme sucevene. Lider al asocierii firmelor respective este cunoscuta societate suceveană General Construct. Durata contractului este de 102 luni și este formată din: 6 luni (180 zile) proiectarea tehnică (PT) – documentația realizată fiind la faza intitulată „Documentația tehnică pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenție” (DALI); 36 luni (1.080 zile) execuția lucrărilor și diferența de 60 luni (5 ani) este perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor.

Licitația deschisă a fost organizată anul acesta de Compania Națională de Investiții (CNI), în condițiile în care anul trecut a fost aprobată includerea obiectivului de investiții în Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS). Proiectul a fost demarat de mai multă vreme și până la aprobarea în sine a durat mai multă vreme, chiar dacă, judecând în aparență din noiembrie 2021 până în august 2022, pare că lucrurile s-au mișcat ca unse. Mai ales dacă se ia în calcul și faptul că autoritatea contractantă – CNI SA – a calculat că ar fi necesar un an de zile pentru evaluarea ofertelor (perioadă dedusă din precizarea cu privire la durata de valabilitate a ofertelor) ale cărui termen final de depunere a fost data de 18 aprilie 2022.

Însă mult mai greu a fost până să se ajungă la acest nivel. Proiectantul de la lucrările de consolidare ale Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la etapa de realizare a DALI – respectiv firma suceveană ARHITECTURA GRAFICA DESIGN – a avut unul din proiectele cele mai complexe având în vedere că nu doar biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou este inclusă în proiect (lăcașul de cult fiind monument UNESCO), ci și alte obiective care țin de ansamblul monahal și care au fost ridicate în diferite etape, fiind incluse în rândul monumentelor istorice de importanță națională. În aceste condiții, în cadrul asocierii care a depus – până la urmă – singura ofertă care a fost, de altfel, declarată câștigătoare a fost cooptat și proiectantul de la faza DALI.

În cadrul asocierii al cărei lider este General Construct se regăsesc firma suceveană Loial Impex și cea olteană Cube Structure Engineering – în calitate de ofertanți – alături de societățile sucevene Netcom Activ, Lift Service, Acsa Proiect, Prodanya și Instal Expert – în calitate de subcontractanți – și de compania bucureșteană Bog’Art care figurează drept terț susținător alături de REMON PROIECT SRL și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” care au de asemenea, calitatea de „terț susținător”.

Valoarea maximă estimată a lucrărilor a fost estimată la 66.404.418,34 lei iar valoarea minimă estimată contractului este de 63.290.490,41 lei, fără TVA, și este compusă din: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 2.145.265,00 lei; cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului – 3.547.940,00 lei; cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică a proiectului – 3.243.105,00 lei; cheltuieli pentru investiția de bază: 52.263.635,00 lei; organizare de șantier – 1.829.227,23 lei; cheltuieli conexe – 261.318,18 lei. Valoarea aferentă lucrărilor suplimentare este de 3.113.927,93 lei, fără TVA. Aceasta ar putea fi accesată doar pentru situații neprevăzute și doar cu privire la anumite categorii de lucrări care se impun precum consolidare, nu și pentru eventuale dotări.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a anunțat că joi, 18 august 2022, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, va veni într-o vizită la Suceava, ocazie cu care va semna, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), proiectul de consolidare a ansamblului arhiepiscopal Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Acesta este cel mai ambițios proiect pentru un moment UNESCO în județul Suceava din ultimii ani și are în vedere o consolidare a tuturor construcțiilor, inclusiv a bisericii „Sf. Gheorghe”, a sediului arhiepiscopal, a chiliilor și a celorlalte clădiri, acestui obiectiv urmând să ii se dea o accesibilitate mai facilă și să pună in valoare potențialul uriaș a acestui important monument UNESCO”, a declarat Gheorghe Flutur. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Aproape 15 milioane de euro.
    Sa fie oare unul din motivele pentru care nu avem autostrazi? O fi oare chiar o prioritate?
    Infrastructura se stie ca reprezinta sistemul vascular al unui stat. Poate duce la dezvoltarea sau decaderea unei regiuni.
    Aruncarea banilor publici spre astfel de lucrari este motivul principal pentru care judetul Suceava a ajuns unde a ajuns. Sa fie parasit de toate industriile care au functionat in zona, chiar daca au fost costuri foarte mici cu forta de munca.
    Infrastructura->investitii directe->venituri atat la bugetele locale cat si la cel al statului si apoi se pot repara lesne monumente.
    Se pare ca acest CJ nu intelege chestiunile acestea minimale si prefera firmele de casa ca sa poata practica probabil activitati de genul celor imputate lui CRISTINEL.