Friday , March 1 2024

Numărul mare de copii întorși din străinătate a dat peste cap înscrierile în clasa pregătitoare

Mai multe școli din județ au raportat o depășire a cifrei de școlarizare pe care și-au propus-o pentru anul școlar viitor și au solicitat suplimentarea locurilor. ”Încă din prima etapă s-au înscris mai mulți copii decât numărul de locuri prevăzute, în unele unități școlare, și în etapa a doua situația s-a repetat. Suntem siguri că și în etapa a treia ne vom confrunta cu un număr mare de copii înscriși pentru clasa pregătitoare, pentru că deja s-au anunțat părinți care vor reveni din străinătate. Toți copiii vor fi cuprinși în învățământul primar, obligatoriu”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava. Listele finale cu copiii înscriși la clasa pregătitoare vor fi publicate în 29 iunie, termenul inițial de 10 iunie fiind modificat, prin ordin de ministru.

Înscrierea în învățământul primar pentru anul școlar 2022-2023 a bifat două etape, timp în care mai multe școli au raportat o depășire a cifrei de școlarizare pe care și-au propus-o și au solicitat suplimentarea locurilor. Este vorba despre unități de învățământ din Suceava, Rădăuți, Fălticeni și Vatra Dornei, care au înregistrat câteva zeci de cereri de înscriere peste cifra de școlarizare aprobată de Inspectoratul Școlar Județean, respectiv Ministerul Educației. Adresabilitatea suplimentară s-ar datora copiilor reveniți din străinătate, după cum au raportat directorii școlilor care s-au confruntat cu un număr de înscrieri peste așteptări.

”Încă din prima etapă s-au înscris mai mulți copii decât numărul de locuri prevăzute, în unele unități școlare, și în etapa a doua situația s-a repetat. Suntem siguri că și în etapa a treia ne vom confrunta cu un număr mare de copii înscriși pentru clasa pregătitoare, pentru că deja s-au anunțat părinți care vor reveni din străinătate. Toți copiii vor fi cuprinși în învățământul primar, obligatoriu”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Amintim că unitățile de învățământ din județul Suceava au raportat, la finalul primei etape de înscrieri în învățământul primar, 6.485 de cereri. Planul de școlarizare la clasa pregătitoare pentru anul școlar viitor cuprinde 7.217 locuri, iar pentru etapa a II-a au fost disponibile 1.297 de locuri, conform listei publicate de IȘJ Suceava. Listele finale cu copiii înscriși la clasa pregătitoare vor fi publicate în 29 iunie, termenul inițial de 10 iunie fiind modificat, prin ordin de ministru. Până pe 22 iunie vor fi validate cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor, iar între 23-28 iunie vor fi aplicate criteriile generale și cele specifice de departajare, în limita locurilor disponibile și se vor completa în aplicația informatică datele din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în a doua etapă. Potrivit calendarului, între 1și 8 septembrie sunt prevăzute centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Elevii din lista finală a copiilor înscriși în clasa pregătitoare vor fi grupați în categorii, conform criteriilor: fete/băieți, vârsta (6 ani la 31 august 2021, 6 ani după 31 august 2021), copii cu cerințe educaționale speciale, după care vor fi dispuși alfabetic și repartizați, în ordine, de către comisia de înscriere din unitatea de învățământ. În urma repartizării se vor crea clase cu număr egal de elevi. Pentru stabilirea ordinii claselor, învățătoarele vor fi extrase la sorți, în Consiliul de Administrație al unității de învățământ. Repartizarea pe clase și tragerea la sorți a învățătoarelor vor avea loc în luna august, urmând ca listele astfel formate să fie afișate la avizierele școlilor cel târziu în prima săptămână din luna septembrie. (Oana NUȚU)

Vezi si

În Suceava lefurile au crescut într-un an cu 15%, dar tot sunt cele mai mici din zonă. Harta judeţelor după cele mai mari salarii medii nete 

Angajaţii din Bucureşti au un salariu mediu net de peste 6.000 de lei pe lună, …