Wednesday , April 17 2024

 Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni. Autoutilitară neînmatriculată, încărcată cu lemn de foc, oprită în trafic la Burla

Polițiștii au continuat, sâmbătă, activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, fiind identificate mai multe transporturi neconforme, aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.  Totodată, polițiștii suceveni au imobilizat pentru o serie de neconformități încă o autoutilitară utilizată la transportul materialului lemnos cu încălcarea legislației în domeniu.

Sâmbătă, la orele 12.30, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DJ 209K, pe raza comunei Burla,  autoutilitara condusă de către un bărbat din satul Voievodeasa, comuna Sucevița.  Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia fag, dar a declarat că nu deține aviz de însoțire. În urma inventarierii s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,72 m.c. lemn de foc specia fag. Șoferul a fost amendat, iar cantitatea de 3,72 mc lemn de foc specia fag, în valoare de cca. 1.000 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea. Totodată, în urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că, autoutilitarei în cauză i-a fost suspendată înmatricularea din data de 15.09.2022 și s-a dispus și imobilizarea mijlocului de transport.

În timp ce se deplasau cu autoutilitara respectivă către punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, polițiștii au interceptat și oprit  pentru control pe DJ 209 K  o altă autoutilitară, condusă de către un alt bărbat din  Voievodeasa, care, de asemenea,  nu deținea aviz de însoțire pentru cantitatea totală de 3,15 m.c. lemn buștean gater specia rășinoase, în valoare de 1.500 lei. Șoferul a fost amendat și pentru faptul că  nu avea asupra sa permisul de conducere și actul de identitate, iar lemnul a fost confiscat.

Tot sâmbătă,  polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc și Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, au oprit pentru control un camion care transporta material lemnos pe raza comunei Sadova, pe DN 17A. Șoferul a prezentat un aviz pentru cantitatea de 5,29 mc lemn rotund rășinoase specia brad și pentru cantitatea de 10,11 mc lemn rotund rășinoase specia molid, ambele valabile.  Întrucât existau suspicicuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată, autoutilitara a fost condusă la Atelierul de Producție Sadova, unde a fost efectuat cubajul materialului lemnos. În urma inventarierii materialului lemnos de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, s-a constat faptul că autoutilitara transporta cantitatea de 21,23 mc, rezultând în urma aplicării toleranțelor prevăzute de lege cantitatea de 6,52 mc în plus.  Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, fiind totodată confiscată cantitatea de 6,52 mc material lemnos în valoare de 1.773 lei.

De asemenea,  pe raza comunei Marginea, pe un drum neamenajat din apropierea pârâului Sucevița, polițiștii au oprit pentru control o autoutilitară ce transporta materiale lemnoase. La volan se afla un bărbat din comuna Sucevița,  care a precizat că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos pe care îl transporta.

În urma interogării aplicației SUMAL, s-a constatat faptul că pentru mijlocul de transport fuseseră emise 2 avize de însoțire materiale lemnoase, ambele având status-ul „acceptat confirmat manual”, astfel rezultând că lemnul aflat în autoutilitară era  transportat fără a avea documente specifice de transport.

În urma inventarierii a rezultat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea de 8,16 mc lemn de esență rășinoase (7,95 mc lemn gater din specia brad și molid și cantitatea de 0,21 mc lemn foc din specia brad), în valoare totală de 3.820 lei. Șoferul a fost amendat,iar cantitatea de 8,16 mc lemn de esență rășinoase a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Poliţiştii atrag din nou atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …