Friday , April 19 2024

Noi amenzi pregătite de Consiliul Local pentru disciplinarea sucevenilor

Noi fapte care, deși prezintă pericol social, nu sunt cuprinse în actuala hotărâre a Consiliului Local Suceava privitoare la conduita publică vor fi introduse de luna viitoare, iar unele în unele situații deja prevăzute amenzile vor fi majorate substanțial.

În ședința de joi, 26 mai a Consiliului Local Suceava va fi supus dezbaterii în vederea aprobării un proiect de hotărâre care dacă va fi adoptat în forma propusă va modifica și completa hotărârea precedentă a deliberativului cuprinzând normele de bună conviețuire, ordine și liniște publică, transportul public de călători, gospodărirea orașului și protecția mediului precum și comercializarea produselor și serviciilor de piață în municipiul Suceava.

Astfel, amenzile sunt cuprinse între 600 de lei și 1.200 de lei pentru persoane fizice în cazul nerespectării obligațiilor de întreținere a curățeniei. Instituțiile publice, operatorii economici și alte persoane juridice care nu vor curăța fațadele, locurile de depozitare a diferitelor materiale și terenurile aferente imobilelor pe care le dețin sau în care funcționează vor fi amendate cu sume între 1.500 și 2.500 de lei. Aceleași amenzi sunt date și în cazul necurățării trotuarelor, rigolelor, căilor de acces, parcărilor, a terenurilor din apropierea garajelor și a spațiilor verzi.

Aruncarea de la ferestre sau balcoane cu diverse obiecte asupra unor cetățeni sau asupra bunurilor acestora ori pe domeniul public sau privat al municipiului este sancționată cu amendă de la 300 la 600 de lei.

Ca element de noutate față de anii trecuți, se vor aplica amenzi – cuprinse între 200 de lei și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 400 și 2.000 de lei pentru persoane juridice – în cazul în care pe locurile marcate și semnalizate pentru încărcarea autovehiculelor electrice (cu excepția celor electrice, desigur) vor fi oprite, staționate sau parcate alte vehicule.

Parcarea vehiculelor pe domeniul public în alte locuri decât drumul public ori spațiile marcate expres de administratorul domeniului public vor fi amendate dublu față de acum adică de la 400 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 800 la 2.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Murdărirea domeniului public sau privat al municipiului cu carburanți, lubrifianți, produse inflamabile, toxice sau de altă natură ca urmare a derulării unor lucrări de întreținere sau reparații la vehicule/autovehicule vor crește sancțiunile pecuniare de la 600 la 1.200 de lei pentru persoanele fizice și de la 1.500 la 2.500 pentru persoanele juridice.

Aruncarea molozului, a materialelor din construcții/demolări de orice fel, a rezidurilor menajere și vegetale sau a altor deșeuri asimilabile din comerț, industrie, instituții sau din alte activități (dezmembrări autovehicule, materiale textile, anvelope de orice tip etc.)  ca și depozitarea acestora pe domeniul public sau cel privat al municipiului se va pedepsi cu amendă de la 500 la 1500 de lei persoanele fizice și de la 1.500 la 2.500 persoanele juridice.

Utilizarea coșurilor de gunoi stradale în alte scopuri decât pentru depunerea de către cetățeni a resturilor alimentare sau deșeurilor de mici dimensiuni se pedepsește cu amendă între 200 la 500 de lei persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei persoanele juridice.

Cultivarea legumelor și zarzavaturilor pe domeniul public sau privat al municipiului se amendează cu 200 de lei persoanele fizice și 500 de lei cele juridice. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

3 comments

  1. Cine va fi amendat pentri mizeria de nedescris din fața magazinului PROFI din centru? Celor care dau mancare porumbeilor, firmei de curațenie, care, atunci când spală din când în când, doar inmoie mizeria cu un furtun, ca să se poată intinde mai bine peste tot, sau consilierilor responsabili de curățenia orașului pentru că habar nu au de mizeria din acea zonă? Nu mai amintesc partea de urbanism și imagine a centrului orașului, care este plin de magazine second hand, cu fel de fel de cârpe afișate in vitrine. Dar pe cine interesează???

  2. Daca se va tine cont de revizuirea aspectului urit al fatadelor, ar fi de dorit sa dispara cele bicolore sau tricolore . Multe din blocuri nu au terminata la parter anveloparea, au ramas pestrite. Nu este admisibil ca acele blocuri de la strada, care sunt ocupate de operatorii privati, sa arate groaznic – cu un asa primar ambitios

  3. Eu sunt curios cum se amendeaza consiliul local pe el pentru neglijenta si neindeplinirea sarcinilor ce-i revin in ceea ce priveste cainii vagabonzi si a gunoiului neridicat dar platitt (proabil de acolo curge gunoiul, vezi cazul de la CJ) Doar o tura mai putin a masinilor ce trebuie sa ridice gunoiul, inseamna zilnic sute de litri de motorina economisiti si neachizitionati de firmele de gunoieri. Bani nu gluma. Serviciile fiind platite in continuare de tot felul de Cristinei care semneaza ca si-au facut aia treaba. La fel si la ecarisaj.