Thursday , April 25 2024

Moment “istoric”. După de 30 de ani de rușine și bâlbe, noul Spital Fălticeni va interna azi primii pacienți

Construcția edificiului a durat nu mai puțin de 30 ani, demersurile fiind inițiate în anul 1987, toate avizele fiind obținute la începutul anului 1990, lucrarea demarând în 1991. Guvernările din 1991 până acum, din care au făcut parte atât PSD, cât și PNL, s-au dovedit incapabile să-l finalizeze într-un timp rezonabil. Ba chiar în anul 2000 a fost sistată finanțarea care și așa nu a fost suficientă, odată cu finanțarea fiind  sistate și lucrările. Inaugurarea a fost marcată ieri printr-o întâlnire a oficialităților sucevene, la care au participat managerii tututor unităților spitalicești din județ, managerii clinicilor private și șefi de instituții. Primele internări în noul spital vor fi făcute începând de astăzi  

Noul Spital Municipal Fălticeni a fost deschis miercuri, 1 septembrie, după mai bine de 30 de ani de la debutul lucrărilor. Evenimentul a fost marcat printr-o ședință de lucru, menită să eficientizeze colaborarea dintre spital și instituțiile județene, întâlnire la care au participat managerii spitalelor din județ, managerii clinicilor private, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și șefii instituțiilor sucevene. Invitații au făcut apoi un tur al unității spitalicești, managerul Vlad Morariu prezentând pe rând, toate secțiile noului spital.

În cursul zilei de miercuri a fost eliberat și ultimul aviz necesar începerii activității, și anume cel al Agenției pentru Protecția Mediului. Menționăm că instituția a emis acest aviz încă de la sfârșitul lunii iulie, dar a fost nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a intra în vigoare, perioadă în care se puteau depune contestații. Deoarece nu a fost depusă nicio contestație, directorul APM, Mădălina Nistor, a semnat miercuri dimineață, autorizația de mediu, necesară începerii activității propriu-zise.

Noul spital din municipiul Fălticeni va interna primii pacienți joi dimineață, după vechiul spital ce a sistat toate internările de pe data de 23 august, pentru a putea face transferul de echipamente și o parte de mobilier.

Construcția edificiului a durat nu mai puțin de 30 ani, demersurile fiind inițiate în anul 1987, toate avizele fiind obținute la începutul anului 1990, lucrarea demarând în 1991. Guvernările din 1991 până acum, din care au făcut parte atât PSD, cât și PNL, s-au dovedit incapabile să-l finalizeze într-un timp rezonabil. Ba chiar în anul 2000 a fost sistată finanțarea care și așa nu a fost suficientă, odată cu finanțarea fiind sistate și lucrările. Spre finalul lui 2011 și aproape de finalul guvernării PDL a fost atribuit un nou contract pentru reluarea lucrărilor, însă în cei 11 ani cât au fost sistate lucrările clădirea s-a depreciat. A urmat apoi încă un deceniu în care nu s-au alocat cu ritmicitate fonduri pentru finalizarea lucrărilor și, ca atare, toate guvernările au partea lor de responsabilitate pentru tergiversarea nu a unei utopii, ci a legitimei aspirații spre normalitate. Probabil că de aceea nici nu este întâmplătoare intenția primarului de Fălticeni de a nu face o deschidere „cu surle și trâmbițe” a noului spital. (C.R.; D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. 30 ani vieti care puteau fi salvate ar crapa obrazul de rusine .