Friday , May 7 2021

Angajări fictive la mina Crucea. Ministrul Energiei: O parte dintre angajați au plecat la muncă în străinătate și în același timp erau înregistrați ca lucrând în mină

“La mina de la Crucea, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de an­ga­jări, iar ra­­- țiu­nile econo­mice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înțeleg pentru că producția de minereu de uraniu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte dintre angajații de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpșuni, sparanghel, ce-o fi fost, iar în același timp erau înregistrați ca lucrând și la mina Crucea”, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu

Ministerul Energiei anchetează unele informaţii primite din interiorul companiilor miniere, potrivit cărora ar fi existat angajări fictive şi foloase necuvenite în cadrul acestor societăţi, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Virgil Popescu.
“Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara, unde, de fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”, a spus ministrul.
Totodată, la mina Crucea, ar fi vorba despre persoane care de fapt erau plecate în afara ţării în timp ce figurau angajate în Compania Naţională a Uraniului.


“La fel la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu de uraniu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte dintre angajaţii de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpşune, sparanghel, ce-o fi fost, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Informaţiile vin, la fel ca la Complexul Hunedoara, tot din interiorul companiei”, a susţinut Popescu.
Acest lucru s-a văzut şi în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%.
“Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie – din care face parte şi mina Crucea – şi au dus-o intenţionat în faliment. O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, o să cer Ministerului Muncii listele cu oamenii care au plecat, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie şi de minerii care lucrează cu adevărat acolo şi pe cârca lor să ajungi să câştigi bani în mod incorect”, a continuat oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, există zvonuri că pentru aceste angajări fictive s-ar fi primit şi foloase necuvenite. (Agerpres)

 

Vezi si

Să nu ne mai amăgim! Nici autostrada A7 și nici măcar un drum expres nu vor ajunge degrabă la Suceava-Siret

Conform declarațiilor de acum două zile ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), probabilitatea ca sectorul …