Sunday , May 29 2022

Ministrul Educației, despre profesorul cu „masca” desenată pe față: „Imaginea a fost modificată în Photoshop de Poliția Suceava”

Ministrul Educației a spus marți seară la Digi24 că profesorul din Suceava care a apărut fără mască în fața elevilor trebuie sancționat. Sorin Cîmpeanu a declarat că un profesor de matematică ”a vrut să aibă o scurtă expunere fără mască. Total greșit! Dar imaginea a fost modificată în Photoshop de către Inspectoratul de Poliție Suceava”.

 Deosebit! E regretabil!”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24, despre profesorul din Suceava care a apărut în fața elevilor fără mască, dar a fost desenată ulterior în comunicatul transmis de Inspectoratul Județean de Poliție.

Sigur că am cerut o raportare la Inspectoratul Școlar Suceava, pentru că imaginea este de la Inspectoratul de Poliție Suceava. Sunt două lucruri diferite. (Acțiunea, n.red.) avea ca subiect delicvența juvenilă. Profesorul de matematică a vrut să aibă o scurtă expunere fără mască. Total greșit! Sancționabil! Este o greșeală, au făcut-o și alții mai cunoscuți. Dar imaginea a fost modificată în Photoshop de către Inspectoratul de Poliție Suceava”, a mai spus ministrul Educației.

El a spus că „e ușor de găsit” cel care a modificat fotografia, în încercarea de a ascunde lipsa măștii.   „E greu în același județ un inspectorat să dea vina pe alt inspectorat, dar vedem lucrurile clar: pe site-ul IPJ apare o poză Photoshopată. Cine a făcut asta? Ușor de ghicit. Greșeala îi aparține profesorului de matematică. Sunt două lucruri, una e greșeala și cealaltă e tendința de…”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

OBIECTIV a relatat faptul că vineri, 26 martie, IPJ Suceava a transmis un comunicat privind o acțiune desfășurată în licee în care un profesor are masca de protecție “desenată”.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a afirmat atunci că sunt mai multe fotografii din acea sală de clasă, în care dascălul poartă mască, astfel că urmează a se stabili de ce nu o avea în momentul realizării acelei fotografii. “Sunt efectuate verificări cu privire la veridicitatea lor, cu privire la persoana care fie a făcut o glumă cât se poate de proastă, dacă este o glumă, din partea unor elevi, sau dacă este doar efectiv o gafă a unui lucrător de poliție”, a declarat Epureanu.

Şeful Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, Grigore Bocanci, a declarat că este “o situație regretabilă” și că va fi începută o anchetă internă pentru a se stabili dacă acel profesor nu poartă masca de obicei sau dacă avea motive medicale pentru a nu o face. “Referitor la masca desenată pe chipul profesorului, este într-adevăr o situație penibilă, acum nu știu cine și cum a făcut-o, dacă e din partea unui reprezentant al IPJ, și acolo ar trebui să se realizeze o anchetă internă”, a afirmat șeful IŞJ Suceava.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, Ionuț Epureanu, a afirmat că Poliția a început verificări “pe mai multe paliere” în acest caz încă de vineri. El a explicat că activitățile preventive s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni, iar fotografii au fost făcute și de către elevi sau alți participanți la ore, iar la finalul săptămânii ele au fost centralizate de polițiștii de la Siguranță Şcolară.

“Dintr-o eroare (…) regretabilă, unele dintre aceste fotografii nu erau conforme cu natura activității, nu erau cele mai relevante, în schimb probabil și o greșeală din partea colegilor noștri a dus la diseminarea în spațiul public a unor astfel de imagini. Sunt efectuate verificări cu privire la veridicitatea lor, cu privire la persoana care fie a făcut o glumă cât se poate de proastă, dacă este o glumă, din partea unor elevi, sau dacă este doar efectiv o gafă a unui lucrător de poliție, care cu siguranță în cadrul anchetei interne pe care a dispus-o conducerea Inspectoratului, prin Biroul de control intern, va fi sancționată”, a arătat Epureanu. “Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să ne asumăm toate posibilitățile așa cum o facem în modul cel mai serios, spun eu, în anchetele pe care le desfășurăm zi de zi, și în acest caz, chiar dacă el, dacă nu ar fi de  plâns ar fi de râs, lucrurile trebuie tratate cu maximă seriozitate”, a adăugat el. El a menționat că au fost peste o sută de fotografii care s-au adunat, însă “atenția noastră ar trebui să fie una sporită”.

“Sunt încă 3-4 fotografii pe care deja le-am analizat în cursul zilei de ieri împreună cu conducerea Inspectoratului pentru a vedea de unde a pornit acest eveniment. Același domn profesor poartă mască de protecție și chiar în mod regulamentar. Luăm în calcul și posibilitatea ca la un moment dat fie datorită unor probleme medicale, fie de altă natură domnul profesor să nu mai fi purtat, dar asta se va stabili doar în cursul anchetei pe care o vom face, iar dacă acest lucru se va stabili că este real, cu siguranță și sancțiunile în baza Legii 55/2020 vor fi aplicate”, a declarat Ionuț Epureanu. (O.S.)

 

Vezi si

Foresta a ratat pentru al patrulea sezon consecutiv promovarea în Liga a II-a

Foresta a ratat pentru al patrulea an la rând promovarea în Liga a II-a, după …