Friday , April 19 2024

Ministrul Dezvoltării: Lucrările de restaurare la Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, veche de 500 de ani, pot începe

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, aflat joi în vizită de lucru în județul Sucea­va, a semnat contractul de proiectare și execuție pen­tru conso­- li­darea și reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Valoarea totală a contractului este de 65,93 milioane lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 42 de luni, din care 6 luni dedicate activității de proiectare. Acest obiectiv este cel mai ambițios proiect privind un monument UNESCO în jude­țul Suceava din ultimii ani. Licitația pentru «Proiec­tare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiec­- tan­tului aferente obiectivului de investiții: „Consolidare și reabilitare ansamblu de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»” a fost adjudecată de un consorțiu de puternice firme sucevene, lider al asocierii fiind societatea General Construct.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a semnat în cursul dimineții de joi contractul de execuție pentru lucrările de consolidare ale ansamblului monahal al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. De altfel, ministrul nu se află pentru prima dată acolo, el vizitând mănăstirea – singurul monument UNESCO din municipiul Suceava – și cu alte ocazii când s-a aflat în vizită la Suceava, la invitația președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

La evenimentul de joi dimineață ministrul Dezvoltării a fost întâmpinat și de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Primirea făcută ministrului de către ÎPS Calinic a fost însoțită de o scurtă prezentare a bisericii Sf. Gheorghe a mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, biserică ridicată cu jumătate de mileniu în urmă.

Dintre oficialitățile prezente nu au lipsit prefectul Alexandru Moldovan – firesc, având în vedere că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu – și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, dar și liderul județean al PSD, senatorul Ioan Stan. Menționăm că și vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a fost prezent la vizita ministrului Dezvoltării la mănăstire, fapt care poate fi explicat prin aceea că are în atribuțiile de serviciu aspectele ce țin de domeniul cultural și relația cu instituțiile care activează (și) în acest domeniu al culturii și cultelor.

De cealaltă parte, ministrul a avut aproape de el pe Manuela Irina Pătrășcoiu, președintele consiliului de administrație și director al Companiei Naționale de Investiții. Prezența acesteia este explicabilă în condițiile în care licitația pentru proiectarea și lucrările de consolidare și de restaurare a mănăstirii a fost făcută de CNI SA. Până la momentul semnării contractului este de remarcat însă faptul că în turul scurt al bisericii pe care l-a făcut ministrul – prezentarea fiind făcută de către arhid. Vasile Demciuc,  a avut și un moment de o finețe deosebită legat de aprinderea (totuși, de o manieră lipsită de ostentație) a unor lumânări în fața baldachinului unde sunt depuse moaștele Sf. M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava. Gestul ministrului de a aprinde o lumânare a fost urmat imediat de Ioan Stan și apoi de celelalte oficialități.
Ministrul a fost condus apoi pe la un alt paraclis (ridicat după 1989) pentru ca apoi, într-o altă încăpere, să fie semnat contractul.

De la eveniment nu putea lipsi omul de afaceri Viorel Nuțu, el fiind administratorul societății General Construct, cunoscută firmă suceveană care este liderul asocierii care a depus oferta câștigătoare la licitația organizată de CNI pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului monahal al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Desigur, a urmat momentul declarațiilor de presă de după semnarea contractului. Printre altele, președintele CJ Suceava a remarcat faptul că este un obiectiv foarte important iar finanțarea guvernamentală este binevenită. Nu a lăsat să îi scape o referire la faptul că este așteptată și semnarea contractului pentru reabilitarea Palatului Administrativ, dar și o remarcă la faptul că ministrul Dezvoltării, deși nu este creștin ortodox, ci aparține unei alte confesiuni creștine, este un om care prețuiește valorile noastre. În ceea ce îl privește pe ministru, este de remarcat referirile pozitive ale acestuia – făcute la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – cu privire la susținerea de către Guvern a valorilor creștine.

Licitația pentru «Proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: „Consolidare și reabilitare ansamblu de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»” a fost adjudecată de un consorțiu de puternice firme sucevene. Lider al asocierii firmelor respective este societatea suceveană General Construct. Durata contractului este de 102 luni și este formată din: 6 luni (180 zile) proiectarea tehnică (PT) – documentația realizată fiind la faza intitulată „Documentația tehnică pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenție” (DALI); 36 luni (1.080 zile) execuția lucrărilor și diferența de 60 luni (5 ani) este perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor.

Licitația deschisă a fost organizată anul acesta de Compania Națională de Investiții (CNI), în condițiile în care anul trecut a fost aprobată includerea obiectivului de investiții în Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS). Proiectul a fost demarat de mai multă vreme și până la aprobarea în sine a durat mai multă vreme, chiar dacă, judecând în aparență din noiembrie 2021 până în august 2022, pare că lucrurile s-au mișcat ca unse. Mai ales dacă se ia în calcul și faptul că autoritatea contractantă – CNI SA – a calculat că ar fi necesar un an de zile pentru evaluarea ofertelor (perioadă dedusă din precizarea cu privire la durata de valabilitate a ofertelor) ale cărui termen final de depunere a fost data de 18 aprilie 2022.

Proiectantul de la lucrările de consolidare ale Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la etapa de realizare a DALI – respectiv firma suceveană ARHITECTURA GRAFICA DESIGN – a avut unul din proiectele cele mai complexe având în vedere că nu doar biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou este inclusă în proiect (lăcașul de cult fiind monument UNESCO), ci și alte obiective care țin de ansamblul monahal și care au fost ridicate în diferite etape, fiind incluse în rândul monumentelor istorice de importanță națională. În aceste condiții, în cadrul asocierii care a depus – până la urmă – singura ofertă care a fost, de altfel, declarată câștigătoare a fost cooptat și proiectantul de la faza DALI.

În cadrul asocierii al cărei lider este General Construct se regăsesc firma suceveană Loial Impex și cea olteană Cube Structure Engineering – în calitate de ofertanți – alături de societățile sucevene Netcom Activ, Lift Service, Acsa Proiect, Prodanya și Instal Expert – în calitate de subcontractanți – și de compania bucureșteană Bog’Art care figurează drept terț susținător alături de REMON PROIECT SRL și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” care au de asemenea, calitatea de „terț susținător”.

Valoarea maximă estimată a lucrărilor a fost estimată la 66.404.418,34 lei iar valoarea minimă estimată contractului este de 63.290.490,41 lei, fără TVA, și este compusă din: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 2.145.265,00 lei; cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului – 3.547.940,00 lei; cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică a proiectului – 3.243.105,00 lei; cheltuieli pentru investiția de bază: 52.263.635,00 lei; organizare de șantier – 1.829.227,23 lei; cheltuieli conexe – 261.318,18 lei. Valoarea aferentă lucrărilor suplimentare este de 3.113.927,93 lei, fără TVA. Aceasta ar putea fi accesată doar pentru situații neprevăzute și doar cu privire la anumite categorii de lucrări care se impun precum consolidare, nu și pentru eventuale dotări.

În continuarea vizitei de joi în județul Suceava, ministrul Cseke Attila s-a deplasat la Hârtop, unde a vizitat  șantierul DJ 208C – Hârtop – Vulturești – lucrare finanțată prin PNDL. La ora 10.30, ministrul vizitează  obiectivul de investiții reabilitare/modernizare Grădinița Specială Fălticeni – obiectiv finanțat prin POR – AXA 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, iar de la ora 11 va participa începerea lucrărilor la creșa din Municipiul Fălticeni, proiect finanțat prin PNRR.  (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

One comment

  1. O da… este timpul de ingropat bani. Se vede din poze ce pereti coscoviti si cum sta sa cada cladirea popilor.
    Acu curiozitatea ma impinge sa intreb pentru un prieten: Are ceva de-aface cu viitoarea parcare finantata de CJ/primarie de pe proprietate popeaca?