Tuesday , September 27 2022

Ministrul Cadariu, la Gala Turismului “Descoperă Nord-Est”: În ultimii 30 de ani, Statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României

Ieri, la Gura Humorului, a avut loc deschiderea ediției a VII-a a Galei Turismului “Descoperă Nord-Est”. “În ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțare și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a spus  Daniel Cadariu, ministrului Antreprenoriatului și Turismului. “Trebuie să găsim răspunsul la întrebarea cum vom reuși să convingem turiștii, indiferent de unde vin, să își extindă șederea în Bucovina de la 2 zile la 6-7 zile, iar proiectul «Poiana Bucovinei din Munții Rarău» sper să fie una dintre atracțiile decisive”, a afirmat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Ediția a VII-a a Galei Turismului “Descoperă Nord-Est”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, și-a deschis porțile, joi, în localitatea Gura Humorului, din județul Suceava. Gala Turismului “Descoperă Nord-Est” are loc în perioada 22 – 24 septembrie și cuprinde o serie de evenimente dedicate mediului privat și administrației locale care au ca scop promovarea tuturor instrumentelor pentru valorificarea resurselor turistice din regiunea Nord-Est.

Evenimentul de deschidere s-a bucurat de prezența ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, precum și a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ambii fiind humoreni. „România are o diversitate foarte mare a tipurilor de turism. Este un argument puternic pentru a justifica potențialul de creștere economică și de a ne aștepta să reprezinte 10% din PIB. Trebuie să fim conștienți, însă, că în ultimii 30 de ani, Statul nu și-a atins ținta de promovare turistică a României. Trecutul, prezentul și viitorul turismului românesc sunt responsabilitatea, în egală măsură, a tuturor operatorilor privați, administrațiilor publice locale și ministerului, Guvernului. Astfel, în ultimele 10 luni, am parcurs mai multe etape, iar acum ne aflăm în stadiul final al mai multor instrumente de promovare și finanțare și îmi doresc ca zona Nord-Est să fie fruntașă în atragerea tuturor oportunităților”, a declarat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Agenda celor două zile de eveniment cuprinde, printre altele: conferința “Descoperă Nord-Est” privind reformele din turism și programele pentru dezvoltarea destinațiilor turistice; conferința “No One Behind” privind dezvoltarea competențelor digitale ale adulților din zonele rurale, pentru dezvoltarea comunităților defavorizate, metode pentru promovarea unei afaceri în sectorul turistic, strategii online pentru promovarea unei destinații turistice, soluții digitale pentru dezvoltarea turismului în perioada post-pandemică; atelier de lucru “Smart Village”, care va cuprinde prezentarea unor materiale și metode de educație a adulților din mediul rural pentru antreprenoriat în turism, noi modele de business în turismul rural, gastronomic și ecoturism, exemple de succes în dezvoltarea și promovarea rutelor turistice în România și Republica Moldova.

Pe parcursul Galei va fi organizat atât Târgul de turism “Next Generation Tourism”, care va cuprinde: atelierul de lucru “De la fermă la consumator”, expoziția gastronomică tradițională și de fine dining, cu participarea asociațiilor de producători din Bucovina și ținutul Neamțului și a Asociației A.C.E.E.A., cât și Gala Turismului din Regiunea Nord-Est, precum și un infotrip în județele Suceava și Neamț, care presupune o serie de studii de caz prin vizitarea unor proiecte de succes, publice și private, din cele două județe, care au valorizat în mod inovativ bogăția patrimoniului cultural material și imaterial, generând impact pozitiv și sustenabil asupra sectorului turistic.

De altfel, prezența lui Gheorghe Flutur nu este întâmplătoare deoarece Consiliul Județean Suceava este partener în cadrul acestui eveniment de promovare. „Bucovina – pol de dezvoltare turistică reprezintă obiectivul asumat de județul Suceava pentru un turism integrat care să genereze o creștere economică inteligentă. Suntem un județ care, cu un război la graniță, tot am reușit să atragem 500 mii de turiști dornici să vină către tradiții, evenimente și gastronomie excepționale. Moștenirea culturală și patrimoniul UNESCO, parteneriatul cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și investițiile private și publice în infrastructura turistică din ultimii 10 ani ne-au adus avantajul de a construi o ofertă competitivă la nivel european. Acum, tot împreună trebuie să găsim răspunsul la întrebarea cum vom reuși să convingem turiștii, indiferent de unde vin, să își extindă șederea de la 2 zile, la 6-7 zile, iar proiectul «Poiana Bucovinei din Munții Rarău» sper să fie una dintre atracțiile decisive”, a afirmat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. (D. P.)

Vezi si

Cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava

Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care …

Leave a Reply

Your email address will not be published.