Thursday , May 2 2024

Minerii de la Botoșana au intrat iar în grevă

Marți dimineață, aproximativ 100 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana s-au strâns în curtea exploatării de la Botușana anunțând că vor intra în grevă. Ortacii solicită ca lucrările de ecologizare, întreținere și conservare să se realizeze cu toți angajații sucursalei Crucea care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și modificarea măsurilor de protecție socială privind disponibilizarea minerilor 

Marți dimineață, aproximativ 100 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana s-au strâns în curtea exploatării de la Botușana anunțând că vor intra în grevă. Intenția lor nu era chiar necunoscută, autoritățile având informații despre nemulțumirile lor. Contactat telefonic cu privire la acest protest, prefectul Iulian Cimpoeșu a declarat că până marți la amiază nu a primit alte elemente suplimentare față de cele transmise de inspectoratele județene de jandarmi și de poliție, el motivând că a fost într-o videoconferință pe probleme de situații de urgență.

De altfel, la fața locului au fost trimiși jandarmi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, Magdalena Hatnean, jandarmii s-au deplasat la Botușana cu misiunea de monitorizare și, cel puțin până la orele amiezii, nu au fost semnalate incidente, minerii spunând că vor să aibă un dialog cu conducerea.

 

Cu două luni și jumătate în urmă a mai fost un astfel de episod în care minerii au protestat, inclusiv blocându-se în subteran din motive legate de nerespectarea drepturilor salariale: nu își primiseră salariile de două luni iar restanțele la suplimentul alimentar antidot (30 lei/zi) erau vechi de un an de zile.

De data aceasta, minerii solicită – în contextul în care la protestul din martie s-a reiterat faptul că „zăcământul este în curs de epuizare” – ca lucrările de ecologizare, întreținere și conservare să se realizeze cu toți angajații sucursalei Crucea care nu îndeplinesc condițiile de pensionare. Este de menționat că la protestele din luna martie s-a pus problema ca la lucrările de închidere și conservare să fie folosită forța de muncă locală, inclusiv mineri.

Ulterior, minerii au intrat în subteran doar câteva săptămâni, după care au fost trimiși în concedii de odihnă și în concedii fără plată, primind doar un avans ca plată. Asta a alimentat zvonurile despre disponibilizările care se vor face deși nimeni nu le-a comunicat criteriile.

De asemenea, la acest protest oamenii solicită modificarea măsurilor de protecție socială privind disponibilizarea minerilor.

Facem precizarea că luni dimineață minerii s-au adunat în fața sediului sucursalei din Crucea și au cerut explicații pentru viitorul care li se pregătește. Marți însă, protestul a fost declanșat în curtea exploatării de la Botușana și ei au solicitat ca la fața locului să vină la discuții directorul general al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), președintele Consiliului de Administrație, dar și reprezentanți ai Ministerului Energiei. (D.P.)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …