Friday , August 6 2021

Mii de credincioși au participat la slujba de hramul Sucevei

Câteva mii de credincioși au asistat la oficierea slujbei în curtea Catedralei Arhiepiscopale – Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – la hramul acestui vechi lăcaș de cult din Suceava.

Mare parte din pelerinii veniți la Suceava, atât adulți, cât și copii, erau îmbrăcați în costume populare. Veniți dis de dimineață pentru a participa la Sfânta liturghie arhierească și a se închina la racla Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, pelerinii din județ și din țară s-au adăpostit după câteva ore sub copaci sau pe lângă ziduri după ce vremea de-afară era tot mai călduroasă.

Menționăm că ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Sf. Liturghie alături de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Varlaam, episcop vicar patriarhal, PS Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Emilian, episcop vicar al Episcopiei Aradului și un sobor de preoți.

În predica rostită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la oficierea Sf. Liturghii a fost făcută o referire la viața Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și a Sf. Ioan Botezătorul, ca prilej pentru a da niște sfaturi sau recomandări referitoare la bogăție și legătura dintre aceasta și conduita creștină. „Învățăm din viața lor și petrecerea în această lume că nu averea și familia și legăturile trupești sunt vinovate în sine, căci toate sunt lăsate și îngăduite de Dumnezeu și tot ce aparține creației lui Dumnezeu, inclusiv bunurile materiale sunt binecuvântate de Dumnezeu dacă relaționarea omului cu acestea se împlinește în duh evanghelic … A avea avere nu vatămă. Nu averea este vinovată în sine, ci sunt vinovate trei atitudini: zgârcenia, atașamentul pătimaș față de avere și câștigarea averii în mod necinstit. Toate acestea se așază sub egida cuvântului abuz de bunuri materiale care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu și aici și în lumea care va fi a veșniciei prea Sfintei Treimi”, a spus ÎPS Teofan.

Cât privește atmosfera din perioada slujbei de hram de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava menționăm că aceia care nu au putut intra în curte au putut urmări slujba pe un ecran imens amplasat la intrarea în mănăstire. Totuși, datorită numărului mare de credincioși veniți să se închine la racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, s-a format un șir lung de oameni încă de dimineață imensă, o coadă care înconjoară mănăstirea în exterior.

Precizăm că la slujba de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava au participat oficialități sucevene între care am putea remarca mai întâi deja „tradiționala” participare a primarului Ion Lungu (aproape de el fiind fratele său geamăn, Constantin), însă nu au lipsit nici președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prorectorul Universității Ștefan cel Mare, Stefan Purici și secretarul general al Municipiului Suceava, Ioan Ciutac. Șeful Poliției Locale, Ovidiu Doroftei, a coordonat personal echipele de polițiști locali care au asigurat ordinea publică în jurul mănăstirii alături de echipaje ale Jandarmeriei și ISU Suceava. (D.P.)

Vezi si

Află ultimele tendințe din modă și bucură-te de reduceri de până la 70%, la Iulius Mall Suceava!

Dacă nu ai apucat să citești nicio revistă de fashion luna aceasta și încă nu …