Saturday , March 25 2023

Mare show mare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun se vor desfășura în perioada 10-12 februarie. Vineri, 10 februarie,  pe esplanada din fața Casei de Cultură, va avea loc un concert de muzică populară cu artiști din zona Bucovinei: Margareta Clipa, Andra Matei, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Gabriel Temișan, Nicoleta Cojocaru. Sâmbătă, pe lângă concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu, alături de HB ORCHESTRA, vor mai concerta alți doi artiști consacrați: Iuliana Beregoi și Alexandra Cuza. Duminică va avea loc un concert cu tinere talente locale. Citiți mai jos detalii despre scenă, prezentare și artiștii care vor evolua la spectacole și când va fi și cât va dura focul de artificii!

CARLA’S DREAMS

S-a aflat pe ultima sută de metri cine vor fi artiștii cu care Primăria Suceava a încheiat deja contracte pentru a concerta la 635 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun: CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu, acesta din urmă urmând să vină la Suceava alături de orchestra sa: HB ORCHESTRA. Procedura de achiziție a fost perfectată în SEAP la închiderea programului zilei de vineri, 3 februarie. Și poate nu întâmplător s-a lăsat „suspansul” definitivându-se procedura pe „ultima sută de metri”.

Serviciile de organizare a spectacolului susținut de CARLA’S DREAMS, cu ocazia prilejuirii împlinirii a 635 ani de atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun a Sucevei (aceasta este formularea utilizată de Primărie în SEAP – s.red.), costă municipalitatea puțin peste 20 de mii de euro fără TVA. În sumă sunt incluse „ toate costurile trupei” pentru un concert cu public larg în data de 11 Februarie 2023, cu o durată de minim 50 minute. În ceea ce privește concertul Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA, acesta va avea loc tot pe data de 11 februarie, va avea o durată de 60 de minute iar municipalitatea va achita puțin peste 17.500 de euro fără TVA, sumă în care „sunt incluse toate costurile trupei”.

Horia Brenciu

Împlinirea a 635 de ani de atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun a Sucevei are loc pe 10 februarie, dar fiindcă data respectivă cade într-o zi de vineri, primarul Ion Lungu a optat pentru varianta în care manifestările de celebrare a celor 635 de ani de atestare documentară să aibă loc în perioada 10-12 februarie, în Piața 22 DECEMBRIE. Și după cum de altfel a precizat edilul și, de altfel, a inițiat un demers în Consiliul Local materializat prin aprobarea unui proiect de hotărâre, nu mai puțin de 500 de mii de lei fără TVA au fost alocate pentru susținerea manifestărilor. Sumele pentru concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA sunt contractate în lei, dar în SEAP este și o specificație cu privire la echivalentul în moneda europeană a fiecărei sume pentru serviciile contractate.

Și atunci, o întrebare logica este legată de diferența de peste 310.000 de lei fără TVA pe ce se va îndrepta? Ei bine, răspunsul se găsește în alte achiziții necesare. Concertele de sâmbătă sunt doar o parte a manifestărilor care, așa cum am arătat, încep de pe data de 10 și se termină pe data de 12 a lunii curente. Și fiindcă orice trupă care se respectă nu vine oricum, ci pe o scenă cât mai „cool”, iată că s-a ținut cont de asta. Iar firma cu care s-a făcut contractul pentru concertul CARLA’S DREAMS va asigura nu doar scena, ci și serviciile de prezentare alături de concerte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În suma de peste 44 de mii de euro fără TVA este inclusă și masa festivă pentru 100 persoane la Hotel Balada.

Iuliana Beregoi

De altfel, rețeta a fost aplicată și la ediția din 2022 a Zilelor Sucevei și la ultimul Revelion în aer liber: scena profesională de spectacol cu dimensiunea de 10 m X 12 m; ecrane LED – câte unul în stânga și în dreapta scenei cu dimensiune de 4 m x 3 m fiecare și un ecran LED de dimensiunea 6 m x 4 m pe spatele scenei, cu procesor pentru proiecție materiale foto-video și asistență tehnică pe toată perioada asigurată cu personal calificat; camere, procesor și producție video și grafică. De menționat că scena nu va fi doar pe 11 februarie, ci și pe durata celorlalte concerte, prezentator urmând a fi Ovidiu Rusu.

Cât privește concertele din cele trei zile, primul va fi unul de muzică populară cu artiști din zona Bucovinei: Margareta Clipa, Andra Matei, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Gabriel Temișan, Nicoleta Cojocaru. Sâmbătă, pe lângă concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA vor mai concerta alți doi artiști consacrați: Iuliana Beregoi și Alexandra Cuza. Duminică va avea loc un concert cu tinere talente locale.  În suma de peste 217 mii de lei fără TVA sunt incluse și Taxele UCMR – ADA.

Alexandra Cuza

Desigur, niciun eveniment de succes fără focuri de artificii. Cel puțin așa pare să fie rețeta servită publicului! Astfel, spectacolul pirotehnic organizat la cele trei zile de manifestări la 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei se va desfășura începând cu ora 22:00 pe data de 11 februarie, în Piața 22 Decembrie din Municipiul Suceava. Primăria Suceava a inițiat deja demersurile cu o firmă de specialitate iar suma vehiculată – contractul încă nu este parafat la ora redactării acestui articol, dar foarte probabil spre asta se merge – este de cel mult 48.000 de lei fără TVA. Focul de artificii va cuprinde toată gama de efecte și culori, printre care: super coroana aurie cu roșu, sălcii curgătoare, ropot furtunos argintiu, globuri roșii colorate, mii de crizanteme aurii, tunet de tun, bujori multicolori, evantaie aurii și argintii, coadă de cal timp îndelungat aurie, valuri argintii cu albastru, bujori verzi sau în două culori, mine cu cap în trei culori, comete multicolore, peștișori aurii, coadă de cal super stufoasă, etc. Din câte se pare, deschiderea bateriei de artificii va fi în formă de evantai, cam tot cum a fost și la începutul spectacolului pirotehnic de la Revelionul în aer liber. Spectacolul pirotehnic va avea o durată de 8 minute iar cadența va fi de aproximativ 400 lovituri pe minut, calibrele folosite pentru artificii fiind diverse, cuprinse ca dimensiune între 0,8 și 1,2 țoli în diametru. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Sucevean condamnat la un an și 10 luni de închisoare pentru conducere fără permis, prins la intrarea în țară, în Vama Petea

În dimineața zilei de 24 martie a.c., în jurul orei 07.15, în Punctul de Trecere …