Thursday , April 25 2024

Luni începe înscrierea elevilor la învăţământul profesional şi dual. Sunt disponibile peste 1.500 de locuri în liceele din județul Suceava

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care au ofertă educaţională pentru învăţământul profesional şi dual, clasa a IX-a, anul școlar 2022-2023, începe luni, 4 iulie, și se încheie pe 8 iulie. Desfășurarea probei de admitere, probă care va fi susținută la disciplina Educație tehnologică și aplicații practice, este programată pentru ziua de 14 iulie.

La nivelul județului Suceava, la învățământul profesional sunt cuprinse în planul de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023 un total de 57 de clase a IX-a, cu 1.368 de locuri, și alte 8 clase la învățământul dual profesional, cu 212 locuri.

Cea mai bogată ofertă de școlarizare la învățământul profesional de stat se regăsește la Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți, care are 120 de locuri, la 7 calificări profesionale, apoi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – 96 de locuri la 3 calificări profesionale, și Colegiul Tehnic Rădăuți, tot 96 de locuri, la două calificări. Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava și Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava au câte 72 de locuri.

La învățământul profesional dual, oferta cea mai generoasă și diversificată în acest an este la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava. Absolvenții de gimnaziu pot alege una din cele 8 calificări profesionale din oferta liceului, care totalizează 94 de locuri, și anume electromecanic utilaje și instalații industriale-16 locuri, operator la mașini cu comandă numerică și sudor, câte 15 locuri, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, tinichigiu vopsitor-auto și tâmplar universal-câte 12 locuri, bucătar și comerciant vânzător câte 6 locuri.

Nu pot fi înscrişi la învățământul profesional candidaţii cu situaţia şcolară neîncheiată, aflaţi în stare de corigenţă sau repetenţie. Pot participa la această etapă atât candidaţii rromi – nerepartizaţi pe locurile speciale destinate acestora, cât şi candidaţii cu CES – nerepartizaţi pe locurile speciale destinate acestora sau care au renunţat, în scris, la locul ocupat.

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat va avea loc în perioada 26-28 iulie, iar etapa a III-a de repartizări şi redistribuiri pe locurile libere şi rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană este programată în zilele de 9 și 10 august. (Oana NUȚU)

Vezi si

Gheorghe Flutur a verificat din nou lucrările la drumurile județene. “Tot județul este un șantier”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost din nou, miercuri, pe șantierele unde se …