Monday , December 4 2023

Lungu: Deși tariful energiei termice a crescut cu 20,37%, prețul gigacaloriei la populație va rămâne același cât timp vom funcționa pe biomasă

„Chiar dacă prețul energiei termice va crește cu 20,37% începând cu data de 1.04.2022, ca urmare a creșterii cheltuielilor de transport și distribuție (de aproximativ 5 ori la energia electrică), prețul gigacaloriei la populație va rămâne același, atât timp cât vom funcționa numai pe biomasă”, dă asigurări sucevenilor primarul Ion Lungu.

Miercuri, acesta a anunțat că s-a întâlnit cu acționarii austrieci ai societății de producere a energiei termice Bioenergy Suceava.

„Am stabilit strategia de funcționare pentru acest an, inclusiv pregătirea sezonului rece 2022-2023.
Ne dorim să funcționăm în continuare numai pe biomasă, acest lucru ne va permite să limităm creșterea prețului gigacaloriei la gardul centralei și să păstrăm același preț la populație, respectiv 240 lei pe gigacalorie”, a declarat primarul Sucevei.

Menționăm că, în urma creșterii costului energiei electrice (de aproximativ 5 ori) și la celelalte utilități, tariful cheltuielilor de transport – distribuție a crescut cu 33,9 %, de la 215,1 lei /gcal la 288,02 lei gcal, conform Avizului ANRE din data de 26.01.2022. Acest lucru va conduce la creșterea prețului gigacaloriei cu 20,37%.

Ion Lungu a mai precizat că mai mulți agenți economici importanți din oraș vor să cumpere energie termică de la Bioenergy în contextul creșterii prețului la gazul metan, lucru care ar duce la eficientizarea activității societății.

„Municipalitatea are pregătite două proiecte de reabilitarea rețelelor termice în valoare de 70 milioane euro, pe PNRR si pe POR prin FDD (Fondul de Dezvoltare Durabilă), prin care vor fi reduse pierderile din rețea, să putem avea un serviciu eficient de transport și distribuție a energiei termice”, a mai subliniat primarul Lungu. (O.S.)

Vezi si

Cumplit accident la Dumbrăveni. O tânără de 24 de ani a murit. Trei tineri, de 17, 21 și 24 de ani, găsiți încarcerați și inconștienți (FOTO)

Duminică seara, în jurul orei 22.30, un accident rutier în care au fost implicate două …

One comment

  1. Avem incredere in capacitatea d-voastra de eficientizarea activității societății. Multumim !