Friday , September 30 2022

Lungu: demolarea garajelor va continua, cetățenii vor fi despăgubiți, iar într-o primă fază se vor face trei parcări supraterane și o grădiniță

Municipalitatea suceveană va întocmi documentațiile pentru construirea a trei parcări supraterane în Obcini, Centru și Areni. Locațiile sunt cele pentru care Consiliul Local Suceava a adoptat, la ultima ședință, proiecte de hotărâre prin care se deschide drumul pentru desființarea unor garaje care au fost edificate pe terenuri aparținând Primăriei.

O informare în acest sens a fost făcut, miercuri, 31 martie, de primarul Ion Lungu în conferința săptămânală de presă și când a precizat că este vorba de trei parcări supraterane „într-o primă fază”. „Așa cum am anunțat facem documentațiile pentru trei parcări supraterane într-o primă fază. Este vorba de cea de lângă Primărie pe strada ștefan Tomșa unde la fel vor fi dărâmate garaje și aici am putea avea o altă strategie. În loc de despăgubiri am putea la cetățeni câte un loc de parcare gratuit în parcarea supraterană care o facem. O parcare o facem în zona centrală la Piața Centrală iar o alta în Obcini”, a spus Ion Lungu. Primăria pregătește proiectele, are sume prinse în buget pentru studiile de fezabilitate și vrea să le finanțeze pe fonduri europene și în mod special pe PNRR.

Dând asigurări că demolarea garajelor va continua în tot orașul acolo unde este necesar unde sunt proiectele municipalității, Ion Lungu a spus că în ședința deliberativului local din aprilie se va supune spre aprobare lista cu proprietarii de garaje din Obcini cu propunere de expropriere și de acordare de despăgubiri și aprobarea documentației pentru parcarea supraterană  care se va face pe fonduri europene.

Primarul a spus că a primit un memoriu din partea cetățenilor care locuiesc în zona cartierului Obcini unde vor fi demolate barele de garaje despre care a spus că este plăcut surprins și pe care și l-a asumat integral acolo fiind expuse lucruri cu care este de acord. „Am primit un memoriu din partea cetățenilor din Obcini care locuiesc în zonă și dați-mi voie să vă spun că gândim la fel. Cetățenii vin cu propuneri constructive. Ei spun că este necesar un studiu de impact asupra zonei din punct de vedere al aglomerației. Total de acord. Vor crearea unei căi suplimentare de acces direct din Bulevardul 1 decembrie de pe strada Duzilor între blocurile 12 și 22. La fel, de acord să analizăm la fața locului. Ei spun apoi că pentru rezolvarea problemelor cu locurile de parcare este necesară o parcare supraetajată. Deja am anunțat pe o suprafață mai mare de acolo să facem pe lângă grădiniță o parcare supraetajată. Să se amenajeze mai multe locuri de parcare suplimentare în zona Castanilor. La fel am spus că facem parcare supraterană și într-o altă locație parcări de reședință. Vor  despăgubiri pentru garajele demolate. De acord. Așa cum am spus, deși cele construite după Revoluție au un caracter temporar și, conform legii, terenul se pune la dispoziție atunci când autoritatea locală are nevoie, noi nu punem așa lucrurile. Facem situația cu persoanele care au garaje acolo, se face evaluarea conform legii și vrem să le despăgubim. Vor amenajarea de spații verzi și locuri de joacă. În concluzie, vor un cartier civilizat. Sunt total de acord. Mă bucur”, a spus Ion Lungu.

Tot în cadrul conferinței săptămânale de presă, primarul a mulțumit public consilierilor locali care au votat proiectul de hotărâre privind dărâmarea unor garaje din cartierul Obcini de pe strada Duzilor în vederea construirii unei grădinițe și a unor parcări. Lungu a arătat că aceste investiții sunt extrem de necesare în cartier amintind că în urmă cu doi ani municipalitatea a pierdut 2 milioane de euro fonduri europene pentru construirea unei grădinițe în Obcini din cauză că nu a avut terenul necesar. (D.P.)

Vezi si

Primăria Liteni a început lucrările de asfaltare a opt kilometri de drumuri

Nouă sectoare de drum din Corni, Roșcani și Liteni vor beneficia de covor asfaltic în …