Thursday , April 8 2021

Lungu: „Căldura în Suceava va fi asigurată chiar până la Paști”

Primarul municipiului Suceava a dat asigurări că va fi furnizată, în sistem centralizat, apa caldă și agentul termic pentru încălzirea locuințelor rămase racordate la sistemul de alimentare publică cu energie termică. „Vom asigura căldură și apă caldă în municipiul Suceava cât va fi necesar chiar până spre Sărbătorile Pascale”, a declarat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 7 aprilie. El a adăugat că a avut discuții cu reprezentanții producătorului de energie termică, Bionergy și cu cei au operatorului de transport și distribuție, Thermonet pentru că se pare că „iarna se prelungește … de ce ne-am temut, nu am scăpat”. Totuși, primarul a spus că sucevenii care nu vor dori să-și încălzească locuințele au posibilitatea să oprească căldura de la subsol, să închidă gigacalorimetrele.

Pe de o parte, Ion Lungu a apreciat faptul că centrala termică a orașului a funcționat în această iarnă foarte bine doar cu biomasă și a subliniat că odată cu reabilitarea rețelelor de termoficare Suceava va avea un serviciu modern și la un preț rezonabil.

Pe de altă parte, primarul Sucevei a declarat că acordarea de subvenții pentru încălzire devine din ce în ce mai dificilă din cauza normativelor europene. „Se pune problema să nu se intre la ajutor de stat. În acest sens trebuie aprobare de la Bruxelles ca să poți să dai aceste subvenții”, a spus Ion Lungu.

Totuși, în conferința de presă de miercuri, 7 aprilie, el a specificat că municipalitatea suceveană s-a încadrat în norme de așa manieră încât acesta să nu fie considerat ajutor de stat. „Sper să nu fie probleme ca să putem sprijini în continuare cu subvenții pentru acoperirea diferenței de preț, care este în avantajul sucevenilor. Trag speranțe că odată cu reabilitarea sistemului de transport și distribuție vom avea în Suceava un serviciu de producere și furnizare a energiei termice civilizat și la prețuri suportabile pentru suceveni”, a afirmat Ion Lungu.

El a explicat că subvenția pentru încălzire nu reprezintă ajutor de stat dacă sunt îndeplinite mai multe condiții iar prima este ca beneficiarul – în cazul de față societatea Bioenergy Suceava – să aibă obligația prestării unui serviciu public, iar clauzele trebuie să fie clar definite, sens în care Ion Lungu a dat asigurări că municipalitatea are un contract cu Bioenergy care a fost încheiat cu respectarea acelor reguli. Pe cale de consecință, o altă condiție este ca operatorul care furnizează căldură să fi fost stabilit în urma unei licitații, ceea ce la Suceava a fost respectat iar câștigătorul de la acea vreme, ADREM INVEST  a fost societatea care are acțiuni la Bioenergy.

Compensația acordată nu trebuie să depășească acoperirea integral sau parțial a costurilor suportate pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu public. După cum a declarat primarul, nu este cazul la Suceava. O altă condiție este ca parametrii în care se calculează compensația trebuie să fie stabiliți în mod obiectiv și transparent. Și în acest ca Ion Lungu a spus că sunt calcule și hotărâri ale Consiliului Local cu cât este subvenția la populație și cât este subvenția pe care o plătește Primăria. (D.P.)

Vezi si

Şapte noi stații de încărcare pentru automobilele electrice în municipiul Suceava

În municipiul Suceava vor fi amenajate șapte noi stații de încărcare pentru autovehicule electrice, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *