Monday , December 4 2023

Lungu: Am depus cererea de finanțare pentru achiziția prin PNRR a 50 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan

Proiectul ”Sistem de transport public ecologic metropolitan – etapa I” este în valoare de 23.256.170 euro și prevede achiziționarea a 50 de autobuze electrice și 65 de stații de încărcare. Acestea sunt pentru Zona Urbană Funcțională, formată din municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Moara, Mitocul Dragomirnei, Pătrăuți și Şcheia. ”Sperăm să fie implementat cât mai repede acest proiect, să beneficieze de transport electric și localitățile limitrofe municipiului Suceava”, a spus primarul Lungu

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că luni dimineață, la ora 10.26, a fost depus proiectul de finanțare pe fonduri europene ”Sistem de transport public ecologic metropolitan – etapa I”, în valoare de 23.256.170 euro, pentru achiziționarea a 50 de autobuze electrice și 65 de stații de încărcare.

Conform primarului Lungu, proiectul va fi finanțat prin fonduri europene prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), iar autobuzele și stațiile de încărcare sunt pentru Zona Urbană Funcțională formată din municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele  Adâncata, Bosanci, Ipotești, Moara, Mitocul Dragomirnei, Pătrăuți și Şcheia.

Valoarea proiectului este de 23.256.170 euro, cu TVA, din care: 21.322.420 euro pentru cele 50 de autobuze autobuze electrice și 1.933.750 de euro pentru stațiile de încărcare.

Sperăm să fie implementat cât mai repede acest proiect, să beneficieze de transport electric și localitățile limitrofe municipiului Suceava”, a spus primarul Lungu.

 Cereri de finanțare de peste 500 de milioane de euro în prima oră de la lansarea proiectelor pentru Fondul Local

 Ieri, în prima oră de la lansarea proiectelor, au fost depuse cereri de finanțare pentru peste 500 de milioane de euro din bugetul total de 2,7 miliarde al Fondului Local, componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), gestionat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării gestionează și fondurile pentru renovarea clădirilor prin PNRR, Valul Renovării.

În conformitate cu reglementările și ghidurile solicitantului publicate, Ministerul Dezvoltării a lansat, luni, 16 mai, de la ora 10:00, apelurile de proiecte pentru dezvoltarea localităților și a unei infrastructuri “moderne și prietenoase cu mediul”.

Cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv online, de către autoritățile publice, pe site-ul ministerului.

În prima oră au fost înregistrate 784 de cereri de finanțare, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Din Fondul Local, comunitățile locale, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, pot construi, la nivel național, în total 5.522 de locuințe pentru tineri și specialiștii din sănătate și învățământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, pentru care se vor instala și 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete. (C.A.)

Vezi si

Cresc tarifele de vizitare la Muzeul de Istorie și la Cetatea de Scaun  

Consiliul Județean Suceava a aprobat, la ultima ședință, un proiect de hotărâre referitor la taxele …