Monday , April 22 2024

Lungu agită spiritele în politica locală, evitând să răspundă tranșant dacă mai candidează sau nu pentru un nou mandat de primar al Sucevei

Ultimele declarații ale primarului Sucevei pe teme cu tentă electorală ,făcute în conferința săptămânală de presă,  au fost de natură să tulbure un pic apele în politica suceveană.

Întrebat dacă intenționează să candideze pentru un nou mandat de primar, Ion Lungu a răspuns: „Niciodată nu mi-am pus această problemă a candidaturii, eu nu lucrez electoral; îmi doresc să fiu sănătos, sunt un om serios și vreau să fac ceea ce am promis sucevenilor” adăugând cu o anumită insistență în voce că își dorește să poată duce acest mandat, cu bine, până la capăt.

Afirmațiile sunt oarecum surprinzătoare în condițiile în care imediat după alegerile din toamna lui 2020 Ion Lungu a spus cu mai multe ocazii că este ultimul său mandat de primar și nu mai vrea să candideze în 2024.

Parcursul politic al lui Ion Lungu în funcția de primar al Sucevei din 2004 până în prezent a început în PNL până în 2008, apoi în PDL până în 2014, pentru ca o perioadă de aproape doi ani să fie independent (la presiunea politică a unei ramuri din PSD tot mai influentă atunci) și apoi a revenit la PNL.

Mandatele din 2004 și 2008 au fost adjudecate în condițiile în care alegerile erau în două tururi de scrutin – al doilea fiind câștigat din primul tur cu puțin peste 70% din sufragiile valabil exprimate -, însă cu începere din 2012 nu au mai fost alegeri în două tururi, regula fiind că acel candidat care întrunește cele mai multe voturi valabil exprimate în turul întâi al alegerilor este câștigător al mandatului de primar.

Din septembrie 2020 pentru o perioadă de câteva luni, Ion Lungu a spus clar și răspicat că nu mai candidează, iar apoi a lăsat să se înțeleagă că va susține candidatura actualului viceprimar Lucian Harșovschi, pentru ca apoi o perioadă să nu mai facă niciun fel de declarații.

Tocmai de aceea, după cum a făcut această eschivă mai sus menționată, interpretarea a fost că edilul nu exclude să candideze pentru al șaselea mandat la conducerea Primăriei Suceava. Este însă de menționat că Ion Lungu a refuzat orice comentariu pe tema candidaturilor la alegerile locale din 2024. Pe de altă parte, nu este exclusă o strategie tipică primarului nu doar în raport cu actorii politici, cât și în relație cu subordonații. (D.P.)

 

Vezi si

Bărbat rănit, după ce a intrat cu mașina într-un pom, la Marginea

Duminică după-amiază, în jurul orei 17.00, în localitatea Marginea, pe drumul spre Sucevița,  un autoturism …

One comment

  1. Daca din nou o sa trebuiasca sa alegem intre doua variante rele amandoua si vom vota RAUL MAI MIC, iarasi iese LUNGU.
    Harșovschi a facut doar poze, dar treaba NU. Enumar: problema pubelelor de gunoi schimbate? JALE. Problema cainilor vagabonzi? DEZASTRU. Problema mizeriei din orasul nematurat si curatat? Jegul de pe lume. Problema BAZARULUI de pe trotuare unde orice buticar pune o masa si baga niste boxe? E MANELIST!