Sunday , January 29 2023

Licitație pentru sens giratoriu la intersecția străzii Traian Vuia cu Calea Unirii

Pe data de 23 ianuarie are loc licitația pentru amenajarea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Apeductului, Calea Unirii și Traian Vuia. Chiar în prima zi lucrătoare a acestui an Primăria Municipiului Suceava a publicat pe SEAP un anunț de participare simplificat pentru o procedură de atribuire a unui contract al cărui valoare a fost estimată la un maxim de 3.573.238,46 lei fără TVA. Se pare că primăria vrea să termine lucrarea chiar anul acesta (dacă are parte de un constructor bun) sau cel târziu anul viitor. Iar asta pentru că perioada de analiză a ofertelor a fost estimată a fi de maxim patru luni (coincide cu perioada de valabilitate a ofertelor care este până pe 23 mai) iar durata contractului este de 10 luni din care două luni proiectare și opt luni execuție.

De peste zece ani se discută de necesitatea unui asemenea sens giratoriu. Spre exemplu, în 2014 păreau a se face niște demersuri, dar contextul nu a fost favorabil. În 2017 – la prețurile de atunci și cu o rată scăzută a inflației – un anumit dezvoltator imobiliar a fost de acord să facă investiția iar atunci valoarea estimată a lucrărilor abia dacă depășea jumătate de milion de lei. Dezvoltatorul primise o autorizație pentru patru blocuri în proximitate iar în cinci ani (termenul expirase în noiembrie trecut) trebuia să facă un sens giratoriu pe cheltuiala sa. Nu l-a făcut, Primăria l-a dat în judecată cerându-i banii care în mod evident nu mai erau destui. În 2019 mult-anunțata rută alternativă a Sucevei spre Botoșani iar proiectul per ansamblu prevedea o intersecție giratorizată la străzile Apeductului, Traian Vuia și Calea Unirii. Prețurile începuseră să crească iar valoarea estimată a sensului giratoriu depășea 2 milioane de lei la acea vreme. Cum însă nici lucrările la ruta alternativă nu au fost finalizate pe cât de repede s-a dorit a se face, s-a constatat anul trecut că nici valoarea estimată în 2019 nu mai este de actualitate.

Pe de o parte, Primăria Suceava a dat în judecată dezvoltatorul imobiliar care se angajase să facă un sens giratoriu în 2017, numai că suma solicitată are ca reper evaluările din 2017: 532.900 de lei. Pe de altă parte, a procedat la actualizarea valorilor din 2019 de la proiectul de sens giratoriu integrat în mai amplul proiect al rutei alternative.

După discuții în Consiliul Local, s-a votat un proiect conform cu care valoarea cu tot cu TVA a devizului general actualizat la nivelul anului 2022 este de 4,7 milioane lei. Totuși, dincolo de utilitatea unui sens giratoriu mai ales în intersecția respectivă, rămâne totuși o întrebare cu privire la modul în care se va face lucrarea și cât de mulțumiți vor fi șoferii de faptul că pe strada Traian Vuia se află deja un sens giratoriu cu formă cvasi-piramidală, la nici două sute de metri distanță. Și de data aceasta îi lăsăm pe cititori să aprecieze mai bine oportunitatea și mai cu seamă buna corelare dintre aceste investiții. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …