Wednesday , April 17 2024

Licitația pentru continuarea lucrărilor la axialul Suceava-Iași va fi taman de Ziua Bucovinei

Ofertele la licitația pentru continuarea lucrărilor la axialul „Suceava – Iași” nu vor mai fi depuse până pe data de 10 noiembrie. O primă afirmație în acest sens a fost făcută de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la o conferință de presă care a avut loc vineri, 4 noiembrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare”. Desigur, anunțul nu a fost făcut ca din senin, ci ca răspuns la unele întrebări adresate de jurnaliștii prezenți la lansarea unui proiect european. Numai că atunci Gheorghe Flutur nu a precizat – și de altfel nici nu era prea în măsură să spună data exactă – la care va fi termenul final de depunere al ofertelor la licitația deschisă pentru continuarea lucrărilor. Cu certitudine până vineri seara nu a fost luată o decizie, nicio erată nefiind publicată pe SEAP iar termenul figura, oficial, cel până la data de 10 noiembrie.

Cu totul altfel ar fi stat situația, probabil, dacă demersul făcut de CJ pe SEAP ar fi primit mai rapid un feed-back. Asta pentru că pe 3 noiembrie CJ Suceava trimitea spre publicare o erată pe SEAP pentru prelungirea termenelor de depunere la ambele oferte, numai că abia în seara de 5 noiembrie – deci la mai bine de 24 de ore de la data la care făcute câteva afirmații vagi la USV – au fost publicate eratele respective, câte una pentru fiecare lot. O noutate interesantă este legată chiar de data finală la care se va derula licitația: 28 noiembrie. Adică nici mai mult, nici mai puțin decât Ziua Bucovinei. Asta desigur dacă între timp nu va mai apărea un alt litigiu care va putea duce la o altă prelungire.

Reamintim că, inițial, termenul final de depunere al ofertelor pentru ambele loturi – DJ 208 limită județ Iași – Budeni – Dolhasca și DJ 208A Suceava – Ipotești – Bosanci – Udești – Liteni – Dolhasca, 46,199 km (104.582.798,62 lei fără TVA) și, respectiv, DJ 209C Suceava – Frumoasa – Liteni și DJ 209D Liteni – Stroiești – Costâna – Dărmănești, 29,54 km (84.400.159,26 lei, fără TVA) – era 20 octombrie. Gheorghe Flutur a explicat că a fost o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – aspectul a fost prezentat, de altfel, de către cotidianul Obiectiv de Suceava – și că în urma soluționării respectivei contestații s-a luat decizia ca să fie operate anumite modificări în documentație. Decizia CNSC a fost luată pe 26 octombrie, dar pentru a putea fi atacată – în cazul în care CJ Suceava ar considera că se impune acest lucru – era nevoie de motivarea deciziei care nu vine niciodată cu decizia ca atare, ci la un interval de timp mai îndelungat. Este adevărat că de data aceasta decizia a fost pe data de 3 noiembrie, destul de rapid comparativ cu alte situații. Numai că și dacă ar fi venit mai repede, soluționarea unei plângeri la Decizia CNSC era după data de 10 noiembrie. Prin urmare, soluția cea mai practică – dat fiind termenul presant de parcurgere până la 31 decembrie 2023 a lucrărilor rămase de executat ca urmare a denunțării unilaterale a contractului la începutul acestui an – era ca să dea curs deciziei CNSC și să prelungească termenul. Potrivit CNSC, contestația a fost admisă parțial iar măsura prelungirii termenului de depunere pe 28 noiembrie vine ca urmare a faptului că tot CNSC a specificat că „obligă autoritatea contractantă la stabilirea unui nou termen pentru depunerea ofertelor”. Reamintim că în condițiile depunerii unei contestații chiar de către liderul asocierii de firme care a denunțat contractele câștigate pe ambele loturi ale axialului, CJ Suceava prelungise de la 20 octombrie la 10 noiembrie termenul limită de depunere al ofertelor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei adulți și doi copii răniți într-un accident petrecut între Cacica și Vârfu Dealului

Miercuri, după amiază, în jurul orei 15.15, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile …