Saturday , April 20 2024

Liceele vocaționale și-au publicat oferta de școlarizare pentru Admiterea 2021

Probele de aptitudini vor consta în portofolii, înregistrări audio-video și fișe de aptitudini, la fel ca anul trecut. La profilurile artistic, sportiv și teologic aprecierea probelor de aptitudini se face prin note, iar la profilurile pedagogic și militar pe bază de calificativ admis/respins. Tot în perioada susținerii probelor de aptitudini sunt programate și probele de verificare a cunoștințelor la limba modernă. La fel ca anul trecut, acestea se echivalează cu media aritmetică a mediilor anuale aferente celor patru ani de studiu din învățământul gimnazial la limba modernă pentru care optează elevul. Anul trecut, 530 de elevi din județul Suceava au optat pentru învățământul liceal vocațional și au susținut probele de aptitudini.

Şi în acest an probele de aptitudini pentru admiterea în învățământul vocațional se vor desfășura în condiții speciale, respectându-se măsurile de siguranță în contextul pandemiei de COVID. Astfel, elevii care vor opta pentru una din specializările puse la dispoziție de liceele cu profil vocațional din județul Suceava vor realiza înregistrări audio-video, vor elabora portofolii cu lucrările lor sau vor fi evaluați pe baza unor fișe de aptitudini. Potrivit calendarului admiterii la liceu, în perioada 7-14 iunie va avea loc înscrierea pentru probele de aptitudini, direct la unitatea de învățământ liceal/gimnazial sau prin mijloace electronice de comunicare și eliberarea/transmiterea anexelor fișelor de înscriere, însoțite de documentele doveditoare. Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini are ca termen data de 18 iunie.

Probele de aptitudini din cadrul examenului de admitere în învățământul vocațional vor fi apreciate în două moduri, în funcție de tipologia fiecărei specializări. Astfel, la profilurile artistic, sportiv și teologic aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. La profilurile pedagogic și militar aprecierea probelor de aptitudini se face pe bază de calificativ admis/respins.

La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare, vor fi disponibile două clase, iar evaluarea și certificarea aptitudinilor se realizează prin eliberarea unei fișe de aptitudini, de către unitatea de învățământ în care este înmatriculat candidatul în clasa a VIII-a, anexă la fișa de înscriere a candidatului.

Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc scoate la concurs 120 de locuri, la specializarea matematică-informatică, iar candidații vor avea de trecut mai multe probe până să fie admiși, printre care selecție, examinare medicală, întocmirea dosarului de candidat și finalizarea recrutării, iar la final să susțină concursul de admitere.

Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava propune pentru anul școlar viitor câte o clasă la fiecare dintre specializările Arte plastice, Arhitectură, arte ambientale și design și Conservare – restaurare bunuri culturale, pentru care candidații vor prezenta un portofoliu de lucrări, în timp ce la specializarea Muzică probele de aptitudini se desfășoară pe baza evaluării unei înregistrări audio-video a repertoriului instrumental/vocal. Potrivit metodologiei, elevii care provin din învățământul de cultură generală vor depune, împreună cu portofoliul de lucrări, și o recomandare din partea profesorului de Educație plastică de la școala absolvită sau din partea profesorului îndrumător de la Palatul/Clubul copiilor.

La clasele de bilingv se vor lua în calcul mediile anuale de la limba modernă studiată

Admiterea elevilor la Liceul cu Program Sportiv Suceava, profilul sportiv, pentru anul școlar 2021-2022, este condiționată de existența avizului medical, cu specificația ”Apt pentru efort fizic/Clinic sănătos”, favorabil practicării disciplinei sportive pentru care se constituie clasa, eliberat cu maximum 10 zile lucrătoare înainte de înscriere (condiție eliminatorie); existența unui document care să ateste că elevul practică organizat, de cel puțin 1 an calendaristic, disciplina sportivă pentru care se constituie clasa (condiție eliminatorie); adeverință (document original/scanat) de la unitatea de învățământ gimnazial absolvită cu media generală la disciplina Educație fizică/Pregătire sportivă practică din clasele V-VIII. Pot fi admiși în liceele vocaționale, la clasele cu program sportiv, doar candidații care au media generală cel puțin 7 la disciplina Educație fizică/Pregătire sportivă practică din clasele V-VIII. Oferta de școlarizare a Liceului cu Program Sportiv Suceava cuprinde clase de fotbal, handbal și mozaic (atletism, volei, rugby, lupte greco-romane).

Tot în perioada susținerii probelor de aptitudini sunt programate și probele de verificare a cunoștințelor la limba modernă. La fel ca anul trecut, acestea se echivalează cu media aritmetică a mediilor anuale aferente celor patru ani de studiu din învățământul gimnazial la limba modernă pentru care optează elevul. În cazul elevilor care, pe parcursul ciclului gimnazial, nu au studiat în școală limba modernă pentru care optează la admiterea în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne de circulație internațională în regim bilingv, dar au studiat-o în context non-formal, li se poate echivala proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă în baza unei fișe de studiu a limbii moderne de circulație internațională învățate în context formal/non-formal. Fișa se completează de către părintele/reprezentantul legal al elevului. Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava a publicat oferta de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, care cuprinde 1,5 clase de științe sociale bilingv engleză, 0,5 clase de științe sociale bilingv franceză, 1 clasă de matematică-informatică bilingv engleză, 0,5 clase matematică-informatică bilingv franceză și 0,5 clase matematică-informatică bilingv germană.

Pentru admiterea la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava, care organizează o clasă de Teologie ortodoxă, candidații vor avea de susținut un interviu pentru verificarea dicției și a a aptitudinilor muzicale și o probă scrisă, cu durata de două ore, pentru verificarea cunoștințelor religioase.

Anul trecut, 530 de elevi din județul Suceava au optat pentru învățământul liceal vocațional și au susținut probele de aptitudini. Specializările disponibile în învățământul vocațional la colegiile ”Mihai Eminescu”, Militar ”Ştefan cel Mare”, ”Ciprian Porumbescu” și Liceul Sportiv, dar și cele existente la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava cu predare bilingvă – limba engleză, franceză și germană, s-au bucurat an de an de popularitate în rândul absolvenților de gimnaziu și unele au înregistrat concurență mare. (Oana NUȚU)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …