Saturday , February 4 2023

Lanțul de iubire între PSD și PNL nu s-a rupt la Suceava; de fapt, nici nu s-a legat

Simetrie în plan local a structurii actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR nu se aplică, prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur precizând că „celelalte sunt lucruri care se negociază”, nu și structurile din teritoriu unde sunt „coaliții alese” și majorități deja create la nivel de Consilii Locale.

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, 26 noiembrie, că nu există nicio discuție ca urmare a realizării coaliției de guvernare împreună cu PSD de schimbare a actualelor majorități create în județul Suceava în urma alegerilor locale din 2020 și a subliniat că în Consiliul Județean Suceava PNL deține majoritatea. „Nu intrăm deloc în alianțele și coalițiile locale deloc. Ce am construit la vârf nu va periclita ce a fost construit până acum în teritoriu. Nu am apucat să le spun în teritoriu lucrul acesta. Lăsăm lucrurile așa cum sunt. Nu reformăm acum coaliții sau înțelegeri care au fost. Nu ar avea rost”, a precizat Gheorghe Flutur.

În calitate de prim-vicepreședinte al organizației centrale a PNL, Gheorghe Flutur a participat la negocierile pentru formarea actualei coaliții guvernamentale PSD-PNL-UDMR și a alcătuirii actualului Cabinet condus de Nicolae Ciucă. Pe cale de consecință, Gheorghe Flutur a respins varianta oferirii către PSD a unui post de vicepreședinte în Consiliul Județean Suceava motivând că „la Consiliul Județean Suceava este o stabilitate câștigată prin vot” și că în celelalte două mandate (de președinte al Consiliului Județean, în 2008 – 2012 cu PDL-ul de atunci și în 2016 – 2020 cu PNL-ul care absorbise PDL-ul) majoritatea nu a fost făcută ca urmare a unei coaliții. „Nu s-a schimbat nicio ecuație de vot la noi ca să facem cadouri cuiva. E clar. PNL are majoritatea singur în județul Suceava și vom merge mai departe în continuare. Cadouri se fac de Crăciun, dar nu funcții”, a concluzionat Gheorghe Flutur, chiar al Târgul de Crăciun. Poate că singura funcție care ar putea fi cedată PSD-ului este cea de prefect, însă prim-vicepreședintele PNL a spus că încă se negociază.

Nici primarul Sucevei, Ion Lungu, care este și președintele Organizației Municipale Suceava a PNL, nu are de făcut „cadouri”. Tot la sărăcia de Târg de Crăciun a anunțat că problema creării unei noi majorități în Consiliul Local între PNL și PSD nu este realistă deși la nivel național PSD este la guvernare alături de PNL și UDMR. „Astăzi avem o colaborare cu USR, care este funcțională”, a declarat Ion Lungu, adăugând că, de fapt, este o majoritate destul de largă în Consiliul Local pentru că votează alături de PNL și consilierii PMP (patru la număr) și cei doi de la Pro-România. De fapt, ironia este că USR din când în când votează de parcă ar uita că este în alianță cu PNL. Totuși, concluzia lui Ion Lungu a fost că „nu se pune problema de majoritate; nu se pune problema să schimbăm viceprimarii”. Cât despre PSD Ion Lungu a arătat că „discuții pot să apară oricând, dar astăzi nu este cazul”. Explicația lui Ion Lungu cum că să președintele Organizației Municipale Suceava a PSD, Dan Ioan Cușnir, a spus că nu își dorește o colaborare cu Organizația Municipală a fost catalogată de edil ca fiind „o șansă”. „Îi dorim multă sănătate! Nu avem nici un fel de presiune”, a încheiat Ion Lungu. (D.P.)

 

Vezi si

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a …