Sunday , August 14 2022

La Vama Siret s-a atins maximul de procesare a 500 de camioane pe zi

Conform prefectului Alexan­dru Moldovan, în urma măsurilor luate în ultima perioadă, s-a reușit performanța ca marți să fie procesate 505  camioane, un maxim posibil estimat. Partea ucraineană reușise însă să proceseze doar 314 camioane. 

Problemele mari cu cozile de autocamioane de la Vama Siret ar putea să fie rezolvate, dar sunt condiționate de impedimente legate de infrastructura deficitară sau, în orice caz, insuficient pregătită pentru volumul uriaș care crește exponențial.

Prefectul Alexandru Moldovan a explicat că sunt unele măsuri care au fost luate numai pentru a se mai câștiga timp și spațiu în zona Siret care este sufocată de șirurile imense de autocamioane. Printre măsuri, prefectul s-a referit la suplimentarea cu oameni și apartură la Biroul Vamal de așa manieră încât s-a reușit performanța ca într-o singură zi să fie procesate 500 de camioane. Este maximul pe care l-au estimat specialiștii din țară, a explicat prefectul Alexandru Moldovan.

Potrivit acestuia, în ziua de marți, când au fost procesate 505 camioane de partea română, partea ucraineană reușise să proceseze 314 camioane. Pe de o parte, ucrainenii insistă pe o anumită „paritate”, dar este de așteptat ca și ei să facă eforturile necesare pentru a se putea procesa zi de zi în jur de 500 de autocamioane. În acest fel, cozile kilometrice s-ar putea reduce semnificativ în următoarele săptămâni.

Deși partea română așteaptă de la Ucraina un feed-back pozitiv, o serie de demersuri suplimentare vor fi făcute, iar prefectul a explicat despre ce este vorba: lărgirea unor porțiuni de drum pe ambele sensuri în proximitatea vămii cu încă o bandă și realizarea unei parcări pentru un număr de 80-100 de TIR-uri în zona Vămii Siret, unde ar putea fi, de asemenea, efectuate verificările vamale.

Totodată, prefectul Sucevei a insistat pe aspectul legat de faptul că traficul rutier pentru mașini mici s-a deviat pe drumul județean de la Siret-Bălcăuți până la Dărmănești. Totuși, prefectul nu exclude ca să apară din nou anumite „vârfuri de trafic”, una din cauzele care va putea conduce la așa ceva fiind anumite facilități pe care operatorii bulgari de turism le-au acordat pentru ucraineni, ceea ce va conduce la o creștere mare a valorilor de trafic. (D.P.)

Vezi si

O asociere formată din cunoscute firme locale va reabilita ansamblul de clădiri de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Licitația pentru «Proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: …