Wednesday , February 1 2023

Jurnalist BBC, relatare de la Vama Siret: „Este unul din cele mai vesele momente pe care le-am trăit la diferite granițe în ultimele săptămâni”

Într-o relatare postată duminică pe site-ul BBC, Nick Thorpe, jurnalist britanic aflat la granița româno-ucraineană de la Siret, a rămas plăcut impresionat de modul în care voluntariii și autoritățile române primesc refugiații în țara noastră, vorbind de momentele „vesele” pe care le-a găsit la Siret, după ce a fost în mai multe granițe pe unde trec ucrainenii, în ultimele trei-patru săptămâni.

În materialul publicat, BBC relatează că frontiera este plină de tarabe, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană este și ea prezentă. Pompierii și polițiștii români sunt și ei lăudați pentru munca lor, fiind ”foarte bine organizați” și ”primii care ies să ajute oamenii la trecerea graniței”.

”Copiilor li se înmânează jucării în timp ce trec aici, la Siret, la granița româno-ucraineană, iar un lung șir de tarabe din diferite țări oferă alimente și obiecte de uz personal”, a povestit acesta.”Este unul dintre cele mai vesele momente din ultimele trei sau patru săptămâni pe care le-am petrecut pe diferite granițe”, spune Thorpe.

Jurnalistul mai explică și că traficul a scăzut față de zilele trecute, dar și că unii ucraineni se întorc în țara lor, după ce au venit în România în prima săptămână a războiului. Având în vedere că înaintarea Rusiei pare să stagneze, oamenii merg să-și hrănească animalele, rămase acasă, în localitățile ucrainene apropiate de granița cu România.

”Aici, în general, românii arată solidaritate, pe care o vedem în susul și în josul la graniței, vedem baloanele puse pentru copii și există un sentiment ca lumina caldă a soarelui că țările vecine se ajută reciproc la nevoie”, mai scrie BBC. (O.S.)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …