Tuesday , April 16 2024

Judeţul Suceava, tot la coada listei naţionale privind vaccinarea antiCOVID:16,29% dintre sucevenii peste 12 ani s-au imunizat

Cifrele vorbesc de la sine despre eşecul campaniei de vaccinare în judeţ: 13,85% acoperire vaccinală din totalul populaţiei. Luând în calcul populaţia eligibilă, spre comparaţie, judeţul Giurgiu are 17,20% acoperire vaccinală, iar Botoşani 17,55%. Fruntaşe, după Bucureşti (45,88%), sunt judeţele Cluj, unde  42,60% din populaţia eligibilă a primit vaccinul antiCOVID, Sibiu 36,18%, Braşov 33,84%, Timiş 33,05%

Conform datelor oficiale valabile până la nivelul lunii iulie, judeţul Suceava se află în continuare pe ultimul loc în ţară privind acoperirea vaccinală, dar diferenţele faţă de judeţele fruntaşe la vaccinare se adâncesc. Cifrele vorbesc de la sine despre eşecul campaniei în judeţ: 13,85% acoperire vaccinală din totalul populaţiei şi 16,29% acoperire din populaţia eligibilă pentru vaccinare, adică cei peste 12 ani.

Puse în context, aceste date sunt şi mai îngrijorătoare: penultimul judeţ, Giurgiu, are 17,20% acoperire vaccinală la populaţia eligibilă, iar Botoşani 17,55%.

Nu mai vorbim despre diferenţele uriaşe dintre datele privind vaccinarea din judeţul Suceava şi judeţele clasate pe primele locuri, cele din vestul ţării: Cluj 42,60% din populaţia eligibilă a primit vaccinul antiCOVID, Sibiu 36,18%, Braşov 33,84%, Timiş 33,05%. Capitala are 45,88% din populaţia peste 12 ani vaccinată.

Cele mai multe judeţe din ţară au procente de vaccinare a locuitorilor peste 12 ani situate între 20 şi 30%, iar 8 judeţe şi municipiul Bucureşti au între 30 şi 40% vaccinaţi.

Aceste date, solicitate de Newsweek România, provin de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID şi arată acoperirea vaccinală la nivelul lunii în curs. O simplă privire aruncată pe lista alăturată indică atitudini profund diferite faţă de administrarea vaccinurilor împotriva COVID.

„Important este ca fiecare dintre noi să se informeze din surse oficiale și să ia cele mai bune decizii, pentru ei, pentru familiile lor, pentru cei dragi. Prin vaccinare reducem transmiterea bolii, reducem rata de infecție asimptomatică, chiar dacă această reducere nu este la zero, însă avem date cât se poate de solide din punct de vedere științific, verificate în viața de zi cu zi, care ne arată o reducere a riscului de infecție asimptomatică și de transmitere, astfel încât putem să facem încă un pas spre normalitate.

În egală măsură, considerăm că este important ca la nivelul fiecărei familii să se creeze un „cluster imunologic”, astfel încât să fie protejate atât persoanele vulnerabile, vârstnicii, bunicii, cei cu afecțiuni cronice, dar și cei din jur, care în felul acesta pot constitui o barieră imunologică în fața acestei boli. Fiecare familie trebuie să fie cât mai bine protejată în fața acestei maladii și, în felul acesta vom putea evita împreună un val de îmbolnăviri, mai ales în toamnă, în sezonul rece. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, arată CNCAV pentru Newsweek. (O.S.)

 

Vezi si

SĂ AJUTĂM! O fată de 16 ani, elevă la Colegiul ”Mihai Eminescu”, are nevoie urgentă de un transplant de măduvă care poate fi realizat în Turcia

”Acum câteva luni, Izabela Andreea Socoliuc, o tânără din Suceava, a fost diagnosticată cu leucemie …