Thursday , March 28 2024

IȘJ Suceava face demersuri pentru a scăpa de ”scheletul” noii Case a Corpului Didactic din Șcheia, după ce a cheltuit în ultimii ani 500.000 lei cu paza zidurilor

”Investiția este de 20 miliarde de lei vechi și noi am cheltuit, până acum, 5 miliarde lei vechi cu paza. Neavând drum de acces și utilități, cum să investești în așa ceva? Clădirea se degradează, se infiltrează apa în ea, deci vom avea probleme de structură. Am vorbit cu diferite instituții și facem demersuri să fie preluată investiția”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun. Clădirea din Șcheia ce urma să fie noul sediu al CCD a fost realizată în proporție de 38% și trebuia să fie finalizată în toamna anului 2015. Valoarea totală a proiectului fusese estimată, la vremea aceea, la circa două milioane de euro. Lucrările au fost stopate în anul 2016 din lipsă de fonduri, dar problemele cele mai mari constau în lipsa unui drum de acces la clădire și a utilităților necesare funcționării. Paza construcției nefinalizate, asigurată de 3 paznici, este plătită de mai bine de 6 ani de zile de către IȘJ Suceava, cu bani de la Ministerul Educației.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a tot încercat, în ultimii ani, să lămurească, într-un mod sau altul, situația proiectului noului sediu al Casei Corpului Didactic, demarat în urmă cu mai bine de 10 ani și care este, din 2016, abandonat în câmp, la propriu. După mai multe tentative eșuate de reluare a lucrărilor de construcție, inițiate de fostele conduceri ale inspectoratului, s-a ajuns la concluzia că investiția demarată în anul 2012, care se ridică la circa 2 milioane de lei, plus cheltuieli de 500.000 lei, până în prezent, pentru asigurarea pazei construcției, nu poate fi continuată sub nicio formă. De aceea, actuala conducere a IȘJ Suceava a demarat unele demersuri în vederea preluării investiției de către un alt minister.

”Investiția este de 20 miliarde de lei vechi și noi am cheltuit, până acum, 5 miliarde lei vechi cu paza. Neavând drum de acces și utilități, cum să investești în așa ceva? Clădirea se degradează, se infiltrează apa în ea, deci vom avea probleme de structură. Am vorbit cu diferite instituții și facem demersuri să fie preluată investiția”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun.

Pe lângă adresele trimise de IȘJ către Primăria Șcheia în vederea identificării unei modalități de a aduce utilitățile în zonă, care nu au primit niciun răspuns, s-a dorit efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a afla costurile finalizării noului sediu al Casei Corpului Didactic. Potrivit șefului IȘJ, inspectorul școlar general Grigore Bocanci (foto), doar studiul ar fi costat circa 200.000 lei, astfel că s-a renunțat la idee.

Clădirea din Șcheia ce urma să fie noul sediu al CCD a fost realizată în proporție de 38% și trebuia să fie finalizată în toamna anului 2015. Valoarea totală a proiectului fusese estimată, la vremea aceea, la circa două milioane de euro. Clădirea din Șcheia are demisol, parter şi două etaje şi a fost construită în câmp, la peste 1 kilometru de prima casă locuită. Proiectul prevedea o bibliotecă la parter, o sală de lectură de 90 de metri pătrați, un amfiteatru cu peste 300 de locuri, încăperi destinate personalului CCD, dar și nouă camere de cazare, un apartament unde profesorii sau alți invitați care ar fi venit la Suceava pentru cursuri de formare puteau înnopta, plus 200 de locuri de parcare. Lucrările au stopat în anul 2016 din lipsă de fonduri, dar problemele cele mai mari constau în lipsa unui drum de acces la clădire și a utilităților necesare funcționării.

Paza construcției nefinalizate, asigurată de 3 paznici, este plătită de mai bine de 6 ani de zile de către IȘJ Suceava, cu bani de la Ministerul Educației.

Casa Corpului Didactic este o instituție subordonată la nivel național Ministerului Educației și la nivel local Inspectoratului Școlar Județean și funcționează în calitate de Centru de resurse umane și expertiză în formarea continuă a personalului didactic și a managerilor educaționali. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …

2 comments

  1. Cum s-a ajuns pina aici?! Cine a avut aceasta idee? Cum au putut construi o cladire destinata intregului personal didactic al unui judet atit de mare cum este Suceava, in cimp si departe de oras?!
    E bine ca acum se cauta a se da o alte destinatie, dar se pune intrebarea: nu raspunde nimeni pentru cheltuielele enorme investite intr-o cladire fara finalitate? Cind vor fi pedepsite nelegiuirile lor!?

  2. Multumim tovarasilor Carcalete&Monacu pentru corecta gestionare a banului public.
    Sa nu uitam ca au achizitionat si terenuri in zona pentru a beneficia de posibila crestere a pretului urmare racordarii la utilitati si a construirii accesului.
    SA TRAITI BINE! sloganul fostilor PDL-isti sau fosti tovarasi, se aplica 100%. Oare isi pot justifica proprietatile/averile din veniturile familiei?