Thursday , February 2 2023

IŞJ Suceava a solicitat școlilor raportarea cazurilor pozitive și a celor negative, dar și numărul testelor refuzate de părinți

”O situație clară, din toate unitățile de învățământ din județ, vom avea mâine (marți, n.red.), pentru că sunt foarte multe școli în care elevii au cursuri și după-amiaza și informațiile încă nu sunt complete. Am solicitat să ne fie transmise rezultatele pozitive, rezultatele negative, cele neconcludente, dar și testele refuzate, pentru a avea o situație exactă a testării elevilor”, a declarat șeful IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci

Rezultatele primei zile de testare a elevilor și preșcolarilor cu testele non-invazive pe bază de salivă vor fi cunoscute abia azi, după ce toate unitățile de învățământ vor raporta o situație exactă a cazurilor pozitive, negative și a testelor refuzate. ”O situație clară, din toate unitățile de învățământ din județ, vom avea mâine (marți, n.red.), pentru că sunt foarte multe școli în care elevii au cursuri și după-amiaza și informațiile încă nu sunt complete. Am solicitat să ne fie transmise rezultatele pozitive, rezultatele negative, cele neconcludente, dar și testele refuzate, pentru a avea o situație exactă a testării elevilor”, a declarat șeful IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Cadrele didactice au transmis luni conducerii unității școlare rezultatele raportate de părinți, iar informațiile vor ajunge și la Inspectoratul școlar Județean, care și-a propus monitorizarea situației testării la nivel de județ, mai ales că sunt destul de multe teste refuzate de părinți. Fiecare unitate școlară s-a confruntat zilele acestea cu tot felul de probleme legate de procedura testării elevilor sau a raportării rezultatelor, în condițiile în care foarte mulți părinți refuză nu doar testarea, ci și asumarea refuzului printr-o declarație, pe motiv că acest document ar putea fi folosit, la un moment dat, împotriva lor. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care fie consiliile de administrație, fie cadrele didactice au făcut exces de zel solicitând dovezi foto ale testelor negative, în timp ce altele au mizat pe înțelegerea și responsabilitatea părinților.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, deși au fost raportate din teritoriu tot felul de neajunsuri, testarea elevilor s-a făcut, în mare parte, corect și în mod responsabil. ”Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În același timp, nu avem altă șansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinților, profesorilor și a elevilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, care a anunțat și primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă, la un liceu din capitală. Potrivit informațiilor oferite de acesta, doar în 216 unități de învățământ din țară testarea este asigurată de personalul școlar. Sunt 467 de unități de învățământ în care testarea se asigură mixt, în funcție de nivelul educațional – elevii se testează în școală sau la domiciliu, iar în rest testarea se face la domiciliu, sub supravegherea părinților.

În unitățile școlare din județul Suceava au fost distribuite 255.000 de teste, câte 2 kituri de testare pentru fiecare elev și preșcolar. În cazul unui rezultat pozitiv, copilul rămâne la domiciliu, iar mai apoi părinții trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică, în vederea efectuării unui test PCR. Dacă și în urma acestui test rezultatul este pozitiv, elevul intră în izolare, iar clasa trece la învățământ online pentru 14 zile. Dacă testul PCR este negativ, elevul poate reveni la cursuri. (Oana NUȚU)

Vezi si

Accident la ieșirea din Câmpulung spre Pojorâta. O femeie a fost grav rănită (FOTO)

Joi, în jurul orei 12.30, la ieșirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre localitatea Pojorâta a …