Saturday , April 13 2024

ÎPS Calinic: „Preotul este principalul responsabil în săvârșirea Tainei Sfântului Botez”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa Calinic, a precizat, urmare a unei întrebări adresată de o enoriașă, că și botezul făcut prin turnarea apei, nu prin afundare este valid iar preotul este cel care răspunde de săvârșirea acestei taine a Bisericii.

Preotul este principalul responsabil în săvârșirea Tainei Sfântului Botez. Dacă sfinția sa a considerat că Botezul acelui prunc a trebuit făcut prin turnare probabil că a avut destule motive în acest sens și atunci este valid”, a transmis ÎPS Calinic în „Răspunsul ierarhului”, asigurându-o pe o credincioasă că este valid botezul efectuat de preotul paroh care a făcut ceremonia religioasă la Taina Botezului dacă are motive întemeiate să nu afunde copilul în cristelniță.

Precizăm că întrebarea credincioasei cu privire la validitatea Botezului includea și aspectul – considerat în popor, de unii, a fi relavant – că în cristelniță nu era deloc apă: „O cunoștință și-a botezat recent băiețelul. La momentul afundării preotul respectiv a rugat-o pe nașă să vină cu băiețelul deasupra cristelniței și a turnat dintr-un bol apă pe capul lui. Cristelnița era goală”. (D.P.)

Vezi si

Rîmbu vrea să preia „ștafeta 5×4 ani” la Municipiul Suceava

Mobilizare masivă pentru lansarea candidaților PSD la alegerile locale. Discursul lui Vasile Rîmbu a fost …