Tuesday , April 23 2024

ÎPS Calinic: „Mănăstirea Solca va arăta așa cum ne-a lăsat-o ctitorul ei”

“P.C.R. a luat „cu japca” proprietățile Bisericii, respectiv proprietățile Mănăstirii Solca. După Revoluție, în loc să se întoarcă, proprietatea mănăstirii a fost vândută până sub streașina bisericii”, a spus ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților  

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților susține că proprietățile Bisericii, inclusiv cele ale Mănăstirii Solca au fost luate „cu japca” de Partidul Comunist Român. „Stimate domnule! „Cu japca” a luat proprietățile Bisericii, respectiv proprietățile Mănăstirii Solca P.C.R.”, a fost răspunsul dat de chiriarhul locului la o problemă pusă de un enoriaș cu privire la reînființarea Mănăstirii Solca și care reproșează că „ați venit cu japca și ați luat biserica din Solca și ați pus călugări”, fără să întrebe pe solcani dacă vor. „ Dar, pe atunci, probabil că nu erați și nici un altul ca dumneavoastră, ca să fi luat atitudine”, a continuat chiriarhul răspunsul său, probabil o ironie la adresa celor care iau atitudine în perioade în care libertatea de exprimare este protejată de lege iar atunci când sunt altfel de perioade se conformează.

De altfel, enoriașul are o pornire împotriva viețuirii unei obști monahale și face trimitere la presupuse fapte pe care le atribuie călugărilor care au viețuit odinioară la Solca. „Călugării când au plecat au lăsat biserica goală și au blestemat-o; acum vin înapoi; de ce nu aduc odoarele înapoi de la Dragomirna? De ce nu ați făcut prima dată o biserică? Ați trecut biserica la Putna. Mâine poimâne veniți și luați clopotele că sunt prea multe. Numai la distrus a fost Solca. Spuneau oamenii că numai biserica a rămas, iaca că și pe asta a luat-o. Îmi pare rău, dar ăsta e adevărul, și să-mi spună cineva de ce au fost fugăriți călugări din Solca? Tot ce e în biserică este din donații de la solcani; clopotele sunt din donații de la solcanii care lucrau în America, în Detroit, și acum s-au găsit câțiva oameni de bine să le ieie biserica. Dar Domnul poate va face dreptate”, spune enoriașul.

Confuzia este sensibilă, având în vedere că, de fapt, călugării la care probabil se referă enoriașul nu au mai viețuit la respectiva mănăstire mai bine de două secole. ÎPS Calinic a adus în discuție și aspecte istorice care să corecteze percepția enoriașului despre situația respectivului așezământ: „ Spuneți că vi s-a luat biserica. Cine v-a luat biserica, stimate domn?! După Revoluția din ‘89, proprietatea mănăstirii, în loc să se întoarcă în curtea acesteia, a fost vândută până sub streașina bisericii către privați care, unii dintre ei, s-au purtat cu lucrurile de patrimoniu ale mănăstirii ca niște dușmani. Dacă nu credeți, intrați în beciurile mănăstirii construite în timpul lui ștefan Tomșa și vedeți cum arată”.

De altfel, chiriarhul i-a transmis enoriașului nemulțumit un răspuns argumentat în zece puncte – primul fiind cel cu privire la acuzațiile de furt „cu japca” – iar cel de-al șaselea fiind referitor la bunurile Mănăstirii Solca vândute până sub streașina bisericii. Încheierea este pe un ton optimist: „Vă asigurăm că, dacă Dumnezeu ne va ține în viață, peste puțin timp Mănăstirea Solca, care până mai ieri a fost „numai la distrus”, va arăta așa cum ne-a lăsat-o ctitorul ei. Restaurarea Mănăstirii Solca va fi nu doar onoarea Bisericii, ci și a solcanilor!”.

Totuși, probabil deranjat de acuzația adusă, în cel de-al șaptelea punct al răspunsului dat de ÎPS Calinic este, din nou, reluată tema „luării cu japca” a avutului mănăstiresc: „Noi nu am luat nimic „cu japca”!; pe noi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, readucerea proprietății Mănăstirii Solca în curtea acesteia ne-a costat aproape jumătate de milion de Euro. Așa „japcă”, mulțam!, cum spune o vorbă din popor”.

Răspunsul chiriarhului în care evidențiază mai multe aspecte nu omite și referiri la acuzațiile aduse ori nemulțumirile indicate. „Faptul că obștea Mănăstirii Solca provine din Mănăstirea Putna nu ar trebui să vă deranjeze, ci, dimpotrivă, ar trebui să fie o onoare pentru comunitate, având în vedere că cele două mănăstiri au suficiente motive să fie înfrățite: arhitectură, șirul lung de stareți și călugări, pomelnice etc”, a ținut să puncteze chiriarhul. El a adăugat că „de acum, părinții mănăstirii, susținuți de Preacuviosul părinte arhim. Melchisedec, stareț al Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vor iniția proiecte în vederea restaurării mănăstirii, iar preoții de mir, cu sprijinul autorităților locale, vor iniția proiecte pentru construirea celor două biserici de zid în localitate”.

Totodată, ÎPS Calinic a dat asigurări că obiectele de patrimoniu care au aparținut Mănăstirii Solca se vor întoarce la mănăstire, însă numai după ce se va construi un muzeu, numai că perspectivele pe termen scurt sunt cel mult simbolice. Asta rezultă tot din răspunsul chiriarhului care spune că la ora actuală „un astfel de muzeu nu s-ar putea organiza decât în podul bisericii (ironie evidentă, pusă în relație cu starea de fapt de bunurilor degradate de pe lângă mănăstire – n.r.), pentru că o altă clădire în incinta mănăstirii nu prea există”. și de parcă nici asta nu era de ajuns, nici măcar soluția improprie a unui muzeu în podul bisericii nu poate fi aplicată fiindcă „întrucât acoperișul este suficient de deteriorat și astfel riscăm degradarea obiectele de patrimoniu”. În privința clopotelor, chiriarhul a dat asigurări că „ au fost ale mănăstirii și rămân ale mănăstirii”. La fel cum și alte obiecte care au fost „cumpărate de solcani” și dacă sunt de patrimoniu, nu se vor înstrăina, ci vor fi date la viitoarele două biserici de zid care se vor ridica în Solca.

Cât despre afirmația dumneavoastră că „Domnul poate va face dreptate”, vreau să vă spun că Domnul, prin ceea ce s-a realizat până acum, a și făcut dreptate; și pentru aceasta nu putem decât să-I mulțumim”, a mai spus, printre altele, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. (D.P.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …