Thursday , March 28 2024

Iohannis, la Siret: „Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România”

„Mulțumesc tuturor românilor și organizațiilor umanitare, care au primit așa cum se cuvine pe refugiați. Merită subliniat că și autoritățile și-au făcut datoria. Merită toată aprecierea”, a spus președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la tabăra  refugiaților la Siret. „Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România, ba suntem în discuții și cu Republica Moldova, pentru a-i ajuta … această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava”, a spus președintele României la Siret despre criza refugiaților. „Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar și atât cât va fi nevoie, atât vom face, pentru a ameliora din suferința refugiaților și a celor care rămân în Ucraina în situații complicate”, a spus președintele României, arătând că a vizitat alături de Gheorghe Flutur și locul unde va fi amenajat un hub pentru ajutoarele umanitare destinate Ucrainei și, eventual, Republicii Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis a vizitat, sambata, câteva obiective din județul Suceava, vizita sa fiind făcută în contextul conflictului militar dintre Ucraina și Federația Rusă care a determinat sute de mii de ucraineni să își caute refugiu fie în zona vestice din țara lor care, deocamdată, sunt mai ferite de agresiunea militară străină, fie în alte țări cum e cea a noastră. Întrucât principala zonă pe unde au intrat refugiații din Ucraina este la Punctul de Trecere al Frontierei de la Siret, vizita președintelui României în județ a inclus o deplasare la fața locului. La finalul acesteia, Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care a indicat foarte clar cine este agresorul, care sunt consecințele la ora actuală și măsurile luate, precum și considerațiile sale vizavi de acestea. „Am venit astăzi aici să văd cum este organizată tabăra de la Siret, dar, până să ajung la câteva impresii din această tabără, dați-mi voie să vă spun că această situație, acest război neprovocat, nejustificat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei a generat o catastrofă umanitară. O catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să-și abandoneze casele, să se refugieze și mulți dintre ei ajung și la noi, în România, unde sunt bine primiți. Aș putea să spun unde sunt foarte bine primiți. Adineaori am salutat un grup de voluntari care cred că este reprezentativ pentru felul cum au reacționat românii la acest număr mare de refugiați. S-au dus imediat în vamă, i-au primit, i-au așteptat cu haine, cu mâncare, și au continuat aceste acțiuni. Eu mulțumesc tuturor românilor și organizațiilor umanitare, care, din prima oră, au fost prezente în vămi și au primit așa cum se cuvine pe refugiații din Ucraina. Dar merită, după părerea mea, subliniat, că și autoritățile și-au făcut datoria, începând de la forțele Ministerului de Interne, la Consiliul Județean, la primării, care toate s-au implicat, și-au organizat munca, au adus forțe din altă parte și, într-un timp record, au realizat aceste tabere, fluxurile din vămi și așa mai departe. Merită toată aprecierea”, a spus Klaus Iohannis într-o primă etapă.

Președintele României a remarcat despre refugiații din fața războiului (s.n.) că „sunt în situații disperate” și că foarte mulți dintre ei au venit fără nimic și noi oferim tot ce se poate oferi unor persoane care sunt în această situație. „La nevoie, primesc hrană, primesc îmbrăcăminte, primesc transport de la vamă până la tabără, aici li se întocmesc – celor care nu au încă actele corespunzătoare – li se întocmesc actele. Este o situație pe care nu și-a dorit-o niciun ucrainean și niciun român, dar noi suntem foarte hotărâți să facem față aici, în România, așa cum trebuie acestei situații. Vreau să fie clar din capul locului: niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România, ba, mai mult, suntem în discuții și cu vecinii din Republica Moldova, pentru a-i ajuta și pe ei. Acolo este, de asemenea, un număr foarte mare de refugiați”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României nu a fost deloc optimist cu privire la o soluționare imediată a acestui conflict, ba dimpotrivă: această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava, a fost mesajul clar al lui Klaus Iohannis. „Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare și aici, dar și în Ucraina”, a spus președintele României.

În sensul celor de mai sus, șeful statului a reiterat cele anunțate deja de Guvern și de premierul Nicolae Ciucă în legătură cu înființarea la Suceava a unui HUB pentru ajutoare umanitare destinate Ucrainei. Ba chiar, având în vedere referințele de mai sus cu privire la discuțiile cu Republica Moldova pentru acordarea unui ajutor, președintele României nu a exclus ca acesta să fie folosit, dacă va fi cazul, și pentru ajutoare umanitare către refugiații care au optat pentru Basarabia.

 

„Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina, am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Aceste centru logistic – sau un hub, cum se numește în ziua de astăzi- va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU. Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va duce aceste ajutoare în Ucraina și, dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova. Am fost astăzi cu Președintele Consiliului Județean și am văzut locația unde se va organiza acest centru logistic. Vom porni prima etapă în foarte scurt timp și, pe parcurs, se va extinde atât cât va fi nevoie”, a declarat Klaus Iohannis la Siret. De altfel, președintele României a fost însoțit la Siret și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ministrul de Interne, comandantul DSU, Raed Arafat, prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, primarul Adrian Popoiu șamd.

Întrebat, ulterior, unde anume va fi locația respectivului hub, Gheorghe Flutur a răspuns că la Centrul Economic Bucovina. În final, președintele României a vrut să transmită un semnal clar, de încurajare cu privire la situația legată de refugiați: „Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar și atât cât va fi nevoie, atât vom face, pentru a ameliora din suferința refugiaților și a celor care rămân în Ucraina în situații complicate”. (D.P.)

 

 

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …