Monday , January 30 2023

Ioan Balan cere investiții în punctele de frontieră din județul Suceava și fonduri pentru drumurile afectate de tranzitul ridicat

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în care a arătat că punctele de trecere a frontierei de stat a României cu Ucraina au contribuit atât la tranzitul a milioane de refugiați ucraineni, cât și la transportul de mărfuri (cereale, în principal). Mai mult decât atât, la Suceava a fost constituit și funcționează centrul umanitar european (hub umanitar), care a facilitat deja mai multe transporturi umanitare către poporul ucrainean.

“Recent, potrivit informațiilor prezentate în spațiul public de către comisarul european pentru transporturi, doamna Adina Vălean, Comisia Europeană a identificat și pus la dispoziția statelor de frontieră cu Ucraina un buget de 250 de milioane de euro, sub formă de granturi, care poate fi accesat foarte repede, pentru modernizarea punctelor de frontieră și pentru echipamente de transfer al grânelor pe calea ferată”, arătat deputatul Ioan Balan. În condițiile în care punctele de frontieră situate la nivelul județului Suceava și-au atins maximum de capacitate, acesta a solicitat ministrului Grindeanu clarificări privind transmiterea cererilor de finanțare pentru realizarea de investiții în punctele de frontieră ale României cu Ucraina. De asemenea, Ioan Balan a cerut detalii despre tipul de investiții anticipate și valoarea pe care o vor avea lucrările de modernizarea și extindere a capacității infrastructurii (feroviară/rutieră) din punctele de frontieră din județul Suceava.

“În ultimii ani, Consiliul Județean Suceava și administrațiile publice locale din județul Suceava au depus eforturi semnificative pentru îmbunătățirea stării drumurilor județene/orășenești/comunale. Traficul greu de marfă afectează, fără îndoială, starea acestor drumuri”,  a precizat parlamentarul liberal sucevean. În acest context, Ioan Balan i-a cerut ministrului Transporturilor ca, din fonduri externe nerambursabile și din alte axe de finanțare disponibile la nivelul Uniunii Europene (de ex. CEF – Connecting Europe Facility), C.J. Suceava, administrațiile locale și Direcția Regională de drumuri și poduri să obțină finanțări pentru lucrări de mentenanță la drumurile afectate de tranzitul de mărfuri. (O.S.)

 

Vezi si

FOTO, VIDEO – TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat

Luni dimineață, în jurul orei 08.00, un TIR  a iesit in afara partii carosabile, pe …