Thursday , April 25 2024

Investiții anunțate de managerul Spitalului Județean. ”Anul 2023 va fi un an în care veți vedea efectiv buldozere și lopeți pe șantierul de la Spital”

Dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, a mulțumit, joi, într-o declarație de presă, consilierilor județeni care au aprobat zilele trecute bugetul SJU pentru acest an.
”Este un buget foarte mare. Un buget curajos, pot spune, cu obiective curajoase pentru Spitalul Județean Suceava. Toate făcute pentru a crește calitatea actului medical, pentru a aduce siguranță angajatului și pacientului și, o repet întotdeauna, în centrul atenției noastre va rămâne pacientul”, a spus medicul Alexandru Calancea.

Dintre investițiile programate pentru 2023, acesta s-a referit în primul rând la noul pavilion de oncologie, o investiție majoră,  de peste 10 milioane de euro”. Managerul SJU a explicat că noul pavilion va avea o o suprafață de aproximativ 4.590 de metri pătrați, 45 de paturi pentru internare continuă, 18 paturi pentru spitalizări de zi, 12 paturi pentru îngrijirile paliative ale acestei specialități, dar și un număr de 8 paturi pentru aparținătorii acestor pacienți.

”Pot să vă dezvălui că am fost abordați și avem interesul medicilor tineri, rezidenți, tineri specialiști din centrul universitare pe specialitatea de oncologie, care vor să se alăture echipei Spitalului Județean Suceava tocmai pentru că au auzit că punem accent și pe această specialitate, așa cum o facem pe toate celelalte”, a spus dr. Calancea.

El a mai arătat că, împreună cu Consiliul Județean, Spitalul sucevean a aplicat pentru finanțare europeană pentru 7 proiecte. Pe lângă noua clădire a secției de oncologie, o altă investiție majoră, de aproape 13 milioane de lei, o reprezintă proiectul intitulat “Creșterea siguranței pacienților Spitalului Județean Suceava. Acesta presupune reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului a corpurilor de clădire aparținând Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”, reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de fluide medicale, urmând a fi achiziționate 708 bucăți unități interioare (volum de agent frigorific variabil), 29 bucăți unități exterioare (volum de agent frigorific variabil), 708 bucăți grile introducere aer, 348 bucăți recuperatoare de căldură aer – aer, 4 bucăți tablou alarmare și vizualizare gaz medical (oxigen), iar contractul a fost semnat de Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, în luna septembrie a anului trecut.

”Vom dota fiecare pat din spitalul nou cu oxigen, astfel încât să nu mai fie nevoie, așa cum am umblat în pandemie, cu butelii de oxigen la 4 pacientului, manevrându-le. Știți foarte bine riscurile și problemele care au apărut la nivel național, cu acest exces de oxigen în timpul pandemiei de COVID și atunci noi vom avea această investiție de aproximativ trei milioane de euro, din fonduri europene, cu sprijinul Consiliul Județean, care va aduce dotarea cu oxigen a fiecărui pat din spitalul nou, vom vom repara și vom remedia și vom recalibra instalația sanitară, acolo unde acest lucru o impune, pentru că avem aparatură de ultimă generație, performantă, așa cum este medicină nucleară și nu numai acolo care necesită o recalibrare a rețelei electrice. Vom aduce aer condiționat centralizat
și tratat în Spitalul Județean Suceava. La fel, știți foarte bine că acest virus, această pandemie, ne-a spus și ne-a învățat pe fiecare dintre noi transmisibilitatea acestui virus prin aer. Și atunci ne dorim cu toții ca în Spitalul Județean Suceava să avem un aer centralizat, aer condiționat centralizat, dar și tratat în anumite zone unde riscul propagării infecțiilor este unul mare. De asemenea, vom pune și vom dota spitalul cu și mai multe detectoare de incendiu” a explicat managerul Calancea.

Unul dintre cele mai mari proiecte, de peste 13 milioane de euro, se referă la reabilitarea termică a Spitalului Nou, contract care urmează a fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Dr. Alexandru Calancea a oferit detalii și despre acest proiect uriaș, care presupune  schimbarea întregii tâmplării de la nivelul spitalului, creșterea dimensiunii materialului de anvelopare a spitalului, schimbarea tuturor becurilor din spital cu becuri LED pentru a economisi cât mai multă energie electrică, o centrală pe cogenerare modernă, care va duce, în general, la economisire de energie electrică.

”Sperăm să beneficiem de cât mai multe fonduri europene astfel încât dezvoltarea Spitalului Județean Suceava, așa cum am fost învățați cu toții, așa cum s-a întâmplat în ultimii 10-12 ani, să continue, ba chiar să aibă un trend și mai ascendent decât a fost până în momentul de față”, a spus managerul SJU.

De asemenea, el a reamintit faptul că în  tot în acest an demarează activitatea de reabilitare capitală a secției exterioare de psihiatrie. ”Acolo nu s-au făcut investiții de foarte mult timp, dar iată că am găsit susținerea Consiliului Județean și atunci vom demara și acolo reparații capitale. Vom reabilita și rețeaua de apă interioară a Spitalului Nou. Este o rețea veche, este o rețea cu anumite probleme, dar iată că ne aplecăm și  asupra acestui fapt”, a mai precizat dr. Calancea. .

Acesta a ținut să precizeze că, așa cum a arătat și în teza sa de management, unul dintre obiectevele sale este extinderea  zonei de terapie intensivă (ATI). „În timpul pandemiei, am văzut că altfel trebuiesc gândite circuitele, altfel trebuie adaptate spațiile și atunci vom extinde aproape, vom dubla suprafața ATI-ului actual. În același timp, ne-am dorit foarte mult reamenajarea, să spunem, a spațiilor din UPU, pentru că la fel, pe mandatul meu din timpul pandemiei, am văzut cu toții cam care este aglomerația din Spitalul Județean Suceava în această zonă de unitate de primiri urgențe și atunci vom avea și acolo o extindere a spațiului actual și o reamenajare, o îmbunătățire, să spunem, a circuitelor și a traseelor în în această unitate de primiri urgențe. Și dacă tot am vorbit de unitatea primiri urgențe, tot în această zonă va fi și în înființată o sală de politraumă, o sală chirurgicală de politraumă. Chiar dacă Spitalul Județean Suceava are un compartiment de săli operatori de chirurgie la standarde naționale, la standarde europene, dotate așa cum trebuie, nu de mult am dat în folosință cele 4 sări operatorii, noi săli operatorii extraordinare, de 60 de metri pătrați dotate cu aparatură de ultimă performanță. Iată că apare și această necesitate în anul 2023, de a avea o sală de politraumă, o sală chirurgicală foarte mare, o sală chirurgicală în care un pacient politraumatizat, cu mai multe nevoi de medici specialiști, mai multe echipe operatorii  care să poată intra în acest act chirurgical și să-i oferă asistența optimă de care acest pacient are nevoie”, afirmat Alexandru Calancea.

”Anul 2023 va fi un an în care veți vedea efectiv buldozere și lopeți pe șantierul Spitalului Județean Suceava. Vom continua în această direcție, de a performa din punct de vedere medical. Suntem în discuții și medicii șefi de secție vor bate la picior centre universitare, astfel încât să-și promoveze secțiile, să își promoveze dorința de extindere, dorința de a aduce un act medical de calitate pe fiecare dintre secție. Avem din ce în ce mai multe oferte și interes din ce în ce mai mare din partea tinerilor rezidenți, tinerilor specialiști de a se alătura echipei Spitalului Județean Suceava. Pentru că tot  ceea ce ține de Spitalul Județean Suceava, tot ceea ce ține de ordonatorul principal de credite, noi vom face în continuare. Le punem la dispoziție apartamente în care acești tineri medici, medici care să alăture echipei să poată locui, le punem o bază materială de invidiat la nivel național, le punem la dispoziție. Dorința, conducerii este ca fiecare secție, fiecare specialitate să performeze de la o zi la alta și vă asigur de tot sprijinul, pe toți colegii mei îi voi sprijini în permanență, îi voi sprijini să-și facă actul medical așa cum trebuie, într-o normalitate a lucrurilor, respectând legislația în vigoare, astfel încât pacientul să beneficieze de un act medical la timp, corect și performant”, a dat asigurări managerul Spitalului Județean Suceava. (O.S.)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …