Friday , March 29 2024

Într-o jumătate de an de război în Ucraina, 1.400 de mame și 1.800 de copii au trecut prin Vama Siret și au primit consiliere și sprijin

In jur de 1.400 de minori neînsoțiți, care au trecut prin Vama Siret, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. Doar un minor ucrainean mai beneficiază încă de măsura plasamentului, în cadrul Casei de tip familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți, până în luna septembrie, când va deveni major și va putea solicita încetarea măsurii de protecție specială. In toată această perioadă, angajații DGASPC au vizitat 35 de localități, inclusiv municipiul Suceava, fiind identificate peste 200 de familii și 300 copii, 21 persoane în vârstă și un adult cu dizabilități, provenind din Ucraina, cărora li s-a acordat sprijin în servicii și produsele necesare.

În jur de 1.400 de minori neînsoțiți, care au trecut prin Vama Siret, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. Doar un minor ucrainean mai beneficiază încă de măsura plasamentului, în cadrul Casei de tip familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți, până în luna septembrie, când va deveni major și va putea solicita încetarea măsurii de protecție specială. În toată această perioadă, au fost vizitate 35 de localități, inclusiv municipiul Suceava, fiind identificate peste 200 de familii și 300 copii, 21 persoane în vârstă și un adult cu dizabilități, provenind din Ucraina, cărora li s-a acordat sprijin în servicii și produsele necesare.

Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava continuă să facă ture în Vama Siret, în spațiile Blue Dot puse la dispoziție de UNICEF, să evalueze nevoile refugiaților din comunități și să monitorizeze, cu ajutorul autorităților locale, protejarea și integrarea mamelor și a copiilor. De la începutul conflictului armat, peste 1.400 de mame și peste 1.800 de copii au beneficiat în Spațiile BLUE DOT din Vama Siret de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, respiro, sprijin pentru identificare transport și cazare etc. În jur de 1.400 de minori neînsoțiți, care au trecut prin Vama Siret, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. 39 de minori ucraineni neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență prin dispoziția directorului executiv, la Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți. Pentru 38 de minori s-a dispus încetarea măsurii de plasament în termenul legal, ca urmare a reglementării situației acestora, fiind preluați de părinți, persoane fizice, reprezentanți ai ambasadelor sau ai organizațiilor acreditate, care au fost împuterniciți de părinți pentru a însoți minorii. Doar un minor ucrainean mai beneficiază încă de măsura plasamentului, în cadrul Casei de tip familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți, până în luna septembrie, când va deveni major și va putea solicita încetarea măsurii de protecție specială.

Centrul Maternal Suceava găzduiește de la începutul războiului în Ucraina, cu măsură de protecție, un cuplu mamă-copil, ambii minori.

În ultima perioadă, numărul refugiaților care trec prin Vama Siret este destul de mic, iar motivele pentru care vin în țara nostră sunt variate. Potrivit DGASPC Suceava, în perioada 29 iulie- 4 august a.c., 60 de copii și 35 de mame au beneficiat de servicii sociale la Centrul Blue Dot stabilit la Vama Siret, și anume consiliere, suport emoțional, respiro, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare etc.

Peste 200 de familii și 300 copii din Ucraina, în localități din județul nostru

”De la începutul conflictului armat din Ucraina, am rezonat și am empatizat cu suferințele miilor de mame care au trecut prin Vama Siret, unele speriate și vulnerabile, altele încrâncenate și decise să își protejeze pruncii cu viața lor, unele închise și tulburate, altele descărcându-și povara traumei suferite, povestindu-ne ceea ce nici în cele mai cumplite coșmaruri nu îți poți imagina.

Acum, la aproape jumătate de an de la începutul războiului din Ucraina, lumea pare că începe să se obișnuiască cu această situație, până și cu faptul că multe mame însoțite de copii, vin la cumpărăruri sau pentru a primi câteva donații și se întorc acasă, unde, cu toată acalmia, nimic nu este sigur, dar sunt acasă. și totuși, atunci când reușim să vorbim cu aceste mame, mai ales când vorbesc și limba română, aflăm povești care dor, despre părinți care își pierd copiii, despre tineri care sunt luați cu forța de pe stradă și duși pe front, fără ca părinții lor să își ia rămas bun sau să aibă speranța că îi vor mai vedea vreodată. Despre bătrâni rămași singuri, fără ajutor, în localități fără apă și utilități, ca urmare a bombardamentelor”, povestesc reprezentanții DGASPC Suceava.

Mamele cu copii care au ales să rămână pe teritoriul țării noastre, pe termen mediu sau lung, sunt monitorizate de instituțiile statului și organizațiile nonguvernamentale, pentru evaluarea și acoperirea nevoilor lor, pentru reglementarea situației lor și pentru integrarea în comunitățile în care s-au stabilit.

În toată această perioadă, s-au împărțit pliante mamelor cu copii, s-a distribuit apă și mâncare pentru bebeluși, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din vamă. De asemenea, 4 minori neînsoțiți au trecut granița, fiind asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți.

Periodic, sunt trimise în vamă produse din donații, produse alimentare și de igienă, produse de curățenie și pături, kit-uri de igienă, cărți în limba ucraineană, jucării, pampers, lapte praf etc. Au fost vizitate 35 de localități, inclusiv municipiul Suceava, fiind identificate peste 200 de familii și 300 copii, 21 persoane în vârstă și un adult cu dizabilități, provenind din Ucraina. Aceștia necesită sprijin în servicii și produse alimentare și de igienă, medicamente, pampers, lapte praf, îmbrăcăminte și încălțăminte, tablete, detergenți. Necesarul de produse se transmite către UNICEF, Organizația Salvați Copiii și către Fundația TAR, care se implică în acoperirea acestor nevoi. Din Centrul de colectare donații, de la nivelul DGASPC Suceava, au fost transportate donații cu mașinile Direcției către centrele, pensiunile și familiile care cazează refugiați din localitățile Mănăstirea Humorului, Cacica, Marginea, Vama, Pojorâta, Gura Humorului, Sucevița, Vicovu de Jos, Rădăuți, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Arbore, Slatina și Ipotești. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Mai multe firme sucevene se înghesuie să prindă  contractul de șase milioane de euro pentru renovarea blocurilor din centrul Sucevei

Prelungită de la data de 20 martie la cea de 28 martie, cea mai mare …