Saturday , February 4 2023

Întârzieri mari și penalizări ridicole la realizarea documentațiilor pentru autostrada Ploiești – Suceava – Siret

Pe porțiunea de la Suceava la Siret (autostradă până în proximitate de localitatea Românești) au fost demarate procedurile de obținere a avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism și, de asemenea, a fost demarată procedura de obținere a Acordului de Mediu. Pe de altă parte, investigațiile geotehnice sunt în derulare, ele fiind demarate din luna august 2021. Până în prezent au fost realizați aproximativ 900 ml din totalul de 7.133 ml propuși. Potrivit datelor communicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prestatorul nu reușește să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător.

De altfel, nici pe cealaltă parte, pe porțiunea dintre Suceava și Pașcani (autostradă în întregime), nu este o situație cu mult mai bună. Astfel, deși au fost demarate procedurile de obținere a avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism și, în mod simultan, a fost demarată procedura de procurare a Acordului de Mediu, investigațiile geotehnice sunt în curs de derulare, fiind demarate din luna septembrie 2021 și până în prezent au fost realizați aproximativ 1.000 ml din totalul de 9.256 ml propusi. Ca și în cazul lotului privind tronsonul de la Siret la Suceava, și în cazul celui de la Suceava la Pașcani prestatorul nu reusește să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător.

În ambele situații, CNAIR a mobilizat o echipă în teren pentru verificarea activității de realizare a investigațiilor geotehnice. Au fost aplicate mecanismele contractuale, iar în prezent, Prestatorul acumulează penalități de întârziere în cuantum de 0.001 % din valoarea de contract / zi de întârziere. Ce înseamnă încă 0,001% pe zi? Împovărătoarea sumă de adică 120 lei/zi. Proiectarea (studiu de fezabilitate și proiect tehnic) Autostrăzii Pașcani – Suceava a fost parafată pentru 12 milioane lei în luna septembrie 2020 cu asocierea Search – Egis. Este vorba despre un contract pentru realizarea documentației tehnice pentru o șosea de mare viteză cu o lungime de 62 de kilometri. De la semnarea contractului și până acum au fost realizați doar 1000 de metri liniari de investigații geotehnice Potrivit graficului de predare, termenul limită este octombrie 2022 iar CNAIR raportează oficial că stadiul întregului proiect este de 0%.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că va publica bilunar stadiul proiectelor destinate dezvoltării infrastructurii rutiere din zona Moldova și Bucovina, dar și etapele care trebuie parcurse. (D.P.)

 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …