Saturday , April 20 2024

Întârzieri la plata salariilor angajaților din învățământ. Nemulțumirile adunate în ultimul timp îi determină pe sindicaliști să organizeze noi proteste

”Statele de plată trebuie trimise lunar, până pe 7, astfel încât Inspectoratul să le trimită la Minister, iar plata să se facă pe 14 ale lunii. Doar dacă azi (miercuri, n.r.) ar ajunge kiturile aplicației EDUSAL în școli, secretarele și contabilele ar trebui să lucreze în zilele de weekend pentru a reuși să facă plata la timp, însă nu sunt semnale că s-ar întâmpla astfel lucrurile. Plus că se pune iar problema orelor suplimentare de muncă prestate de personalul nedidactic, ore care nu sunt plătite. Nemulțumirile angajaților din sistem s-au adunat și acum urmează să stabilim un calendar pentru viitoare proteste”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Angajații din sistemul de învățământ au, din nou, probleme, de această dată fiind vorba despre întârzierea plății salariilor, după cum atrag atenția sindicaliștii, care au transmis Ministerului Educației îngrijorările lor. Se pare că banii pe luna ianuarie riscă să intre în conturile salariaților cu 2-3 zile întârziere, din cauza aplicației EDUSAL, a cărei actualizare trebuia realizată deja pentru ca unitățile de învățământ să poată face la timp statele de plată, astfel încât angajații din școli să încaseze banii pe 14 februarie.

Sindicaliștii ”cer public Ministerului Educației să explice de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor EDUSAL nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație. Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori”, se arată într-un comunicat semnat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație”Spiru Haret”.

Ministerul a precizat că negocierile care au avut loc recent cu compania care livrează acest soft de salarizare au cauzat aceste întârzieri, însă sindicaliștii au răspuns că îi interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp, pentru că cei mai mulți dintre ei au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme.

Întârzierea la plata salariilor, neacordarea de sporuri și majorări salariale personalului nedidactic, neplata orelor suplimentare, dar și condițiile de muncă se pare că au creat nemulțumiri pentru absolut toate categoriile de salariați, astfel încât sindicaliștii anunță că se ia în calcul organizarea la începutul lunii martie a unui nou protest, urmând să fie propus și un calendar de acțiuni care să determine Guvernul să ia în considerare revendicările lor.

”Statele de plată trebuie trimise, lunar, până pe 7, astfel încât Inspectoratul să le trimită la Minister, iar plata să se facă pe 14 ale lunii. Doar dacă azi (miercuri, n.r.) ar ajunge kiturile aplicației EDUSAL în școli, secretarele și contabilele ar trebui să lucreze în zilele de weekend pentru a reuși să facă plata la timp, însă nu sunt semnale că s-ar întâmpla astfel lucrurile. Plus că se pune iar problema orelor suplimentare de muncă prestate de personalul nedidactic care nu sunt plătite. Nemulțumirile angajaților din sistem s-au adunat și acum urmează să stabilim un calendar pentru viitoare proteste”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Sindicaliștii consideră că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întărzieri să fie evitate. ”În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere. Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată colegii din unitățile de învățământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, se mai arată în comunicatul celor două federații sindicale. (Oana NUȚU)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …