Friday , April 19 2024

Individul din Iacobești care și-a transformat copiii în argați la o fermă cu 60 de măgari a fost reținut (VIDEO)

Tatăl care și-a exploatat cei cinci copii minori, punându-i la munci grele la ferma de măgari a familiei, din Iacobești, a fost reținut de DIICOT joi, 27 octombrie, în urma unor percheziții domiciliare. Ionuț Florescu este acuzat de trafic de persoane în formă continuată și de rele tratamente aplicate minorului. „Obiectiv de Suceava” a scris în exclusivitate despre situația dificilă în care se află copiii familiei Florescu încă din 2015, apoi în vara acestui an. Copiii erau trimiși încă de la 8-9 ani la munci agricole și puși să îngrijească animalele, dar și trimiși să muncească la o fabrică de cauciucuri. În luna iulie, o fetiță a fugit de acasă direct la Protecția Copilului, cerând ca ea și frații ei să fie salvați de tatăl care îi abuza și obliga să muncească de dimineață de la ora 4 la o fermă cu 60 de măgari. În 2015, trei copii ai aceleiași familii din Iacobești au devenit cunoscuți în întreaga țară pentru că încercau să facă ceva bănuți oferind trecătorilor “șansa” de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu. Atunci, cei trei au fost plasați în regim de urgență la un asistent maternal profesionist.

Joi, 27 octombrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat două percheziții domiciliare, în satul Iacobești, comuna Grănicești, la o persoană bănuită de trafic de persoane în formă continuată și rele tratamente aplicate minorului.

20 august 2015 – trei copii ai familiei Florescu, fotografiați cu o pancartă și un măgăruș, la Iacobești, pe marginea drumului E85

La data de 27 octombrie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Ionuț Florescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată și rele tratamente aplicate minorului.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, Ionuț Florescu, din satul Iacobești, comuna Grănicești și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale.

Astfel, copiii ar fi fost treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineața și ar fi fost forțați, prin recurgerea la acte agresive fizică și psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00.

Totodată, în calitate de părinte, le-ar fi interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor.

Ferma în care familia Florescu crește 60 de măgari

Copiii au fost exploatați astfel încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, bărbatul profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecție a plasamentului de către D.G.A.S.P.C. Suceava.

Obiectiv de Suceava a scris și în 2015 și în vara acestui an despre suferințele cumplite prin care treceau copiii familiei Florescu. Pe 6 iulie 2022, Obiectiv a relatat că o fetiță din satul Iacobești, comuna Grănicești, a fugit de acasă direct la Protecția Copilului, cerând ca ea și frații ei să fie salvați de tatăl care îi abuza și obliga să muncească de dimineață de la ora 4 la o fermă cu 60 de măgari. În 2015, trei copii ai aceleiași familii din Iacobești au devenit cunoscuți în întreaga țară pentru că încercau să facă ceva bănuți oferind trecătorilor “șansa” de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu. Atunci, cei trei au fost plasați în regim de urgență la un asistent maternal profesionist. În cei șapte ani care s-au scurs de la episoadele cu măgărușa Lola de la marginea drumului E85 și micuții ”antreprenori”, soții Florescu, care au în total 8 copii, au reușit să mărească ”familia” de animale și să dețină azi o adevărată fermă, care numără 60 de măgari, măgărițe și măgăruși. Ei vând lapte de măgăriță cu 100-130 lei kilogramul, câștigă bani frumoși astfel, însă administrarea afacerii cu lapte de măgăriță presupune o muncă grea, dat fiind numărul mare de animale și încăpățânarea tipică măgarilor, ceea ce face ca eforturile celor care se ocupă de ei să fie mult mai mari decât în cazul altor animale de fermă. Astfel că e lesne de înțeles de ce copiii s-au cerut în grija statului, sătui să fie treziți cu noaptea în cap și puși la munci grele, zilnic, în loc să se bucure de copilărie și să meargă la școală, așa cum fac mai toți copiii de vârsta lor. In luna iunie, cele două fete minore și un băiețel de 8 ani au fost luați în plasament în regim de urgență, astfel că în momentul de față toți copiii familiei Florescu se aflau la un asistent maternal profesionist, iar drepturile părintești le sunt suspendate.

În urma perchezițiilor de joi, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 9.500 de lei, 2 telefoane mobile și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava vor sesiza judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de bărbat, pentru 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, precum și al lucrătorilor din D.G.A.S.P.C. Suceava şi A.N.Î.T.P. – Centru Regional Suceava.  În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar pe parcursul cercetărilor acestea vor beneficia de consiliere psihologică.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (O.S.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …