Friday , March 29 2024

Individ din Suceava, filmat de activiști de mediu din Londra cum negociază vânzarea de freon de contrabandă (VIDEO)

Activiștii de mediu de la Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai mulți traficanți, printre care și un anume Cristi, care negogia în parcarea de la Carrefour Suceava vânzarea unor butelii cu freon. Conform G4Media.ro, Ministerul Mediului a primit raportul EIA încă de anul trecut și a sesizat DNA. DNA central a trimis cazul la DNA Suceava, care l-a declinat la Parchetul Judecătoriei Suceava, care l-a trimis la Parchetul de la Rădăuți, unde este încă “în lucru”

Un important caz de contrabandă cu freon descoperit de Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, a ajuns la Parchetul Judecătoriei Rădăuți, o unitate de un parchet cu 7 procurori din județul Suceava, potrivit unui răspuns pentru G4media.ro al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt un anume Cristi din Suceava sau George Dică din București.

reporter EIA: Ai gaz?

Cristi: De care?

reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?

Cristi: Da, este.

reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?

Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.

„Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.

Ministerul Mediului a sesizat DNA

În octombrie anul trecut, ministerul Mediului a sesizat DNA cu privire la rețelele de corupție și contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici în iulie anul trecut.

”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMPA) a primit încă de anul trecut atât raportul, cât și documentarul video aferent investigației derulate de EIA (Agenția de Investigații de Mediu). Având în vedere că în cadrul investigației sunt obținute declarații ale traficanților din care reiese că aceștia reușesc să introducă ilegal în țară gaze fluorurate cu complicitatea lucrătorilor vamali, MMAP a sesizat autoritatile competente (DNA) pentru efectuarea cercetarilor specifice”, se arată într-un răspuns al ministerului Mediului pentru G4media.ro.

Mai departe, DNA a trimis cazul la DNA Suceava. ”Cu referire la sesizarea la care faceți referire, se confirmă că aceasta  a fost transmisă către DNA,  fiind ulterior repartizată spre soluționare Serviciului teritorial Suceava. După verificarea aspectelor menționate în sesizare, s-a constatat ca acestea nu se circumscriu competenței de soluționare aplicabile Direcției Naționale Anticorupție, iar ca urmare, la data de 13.12.2021, sesizarea respectivă a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a răspuns DNA la solicitarea G4media.ro.

Apoi, în februarie 2022, Parchetul Judecătoriei Suceava a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Rădăuți.

”Lucrarea a fost înregistrată sub nr. 881/VIII/1/2021 și a fost înaintată la IPJ Suceava – SAESP (Serviciul Arme, Explozibili și Substanșe Periculoase – n.r.) pentru verificări. În urma acestora, s-a stabilit competența teritorială de supraveghere a cercetărilor a Parchetului de pe langă Judecătoria Rădăuți, (…), unitate la care cauza a fost înregistrată sub numărul 367/P/2022 din 03.02.2022. În prezent cauza este instrumentată de SAESP din cadrul IPJ Suceava, sub supravegherea PJ Rădăuți”, se arată în răspunsul Parchetului Judecătoriei Suceava pentru G4media.ro. Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Rădăuți, dosarul este ”în lucru” la procurorul Viorel Damu, care ”se pregătește să dea soluție”.

1.671 de kg de freon, capturate de la doi tineri la Suceava

Una dintre cele mai mari capturi de freon care avea ca destinație o persoană din Suceava a fost făcută acum doi ani, când, doi tineri, probabil doar cărăuși, au fost prinși în zona centurii ocolitoare a municipiului Suceava în timp ce transportau fără documente justificative mai multe butelii cu freon.

Marți, 30 iunie 2020, la orele 19:00, Daniel B., de 26 de ani și Iurie P., de 24 de ani, ambii cu domiciliul în municipiul Suceava, cel de-al doilea având și cetățenie ucraineană, se deplasau cu autoturismul marca Mercedes Sprinter condus de cel din urmă pe centura ocolitoare a municipiului Suceava când au fost opriți în trafic.

În dubă se aflau 134 de butelii metalice cu gaz refrigerant, pentru care cele două persoane nu au putut prezenta documente de proveniență și transport. Având în vedere situația constatată, lucrătorii vamali au procedat la însoțirea autoturismului în Vama Siret, anunțând organele de poliție din cadrul I.P.J. Suceava a doua zi dimineață. La fața locului a fost solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, care au stabilit faptul că cele 134 de butelii conțin substanțe periculoase, respectiv gaze fluorurate cu efect de seră, ce intră sub incidența Regulamentului CE nr. 517/2014.

Iurie P. a declarat că a intrat în România pe la Halmeu pe 30 iunie, la ora 06.30. Ulterior, din localitatea Halmeu, județul Satu Mare, a preluat marfa de la un cetățean ucrainean pe care nu îl cunoaște, cu scopul de a o transporta în Suceava, unde urma să o predea unei persoane.

Oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transport și tranzit de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.

Cantitatea de 1671,9 kg gaz refrigerant sub presiune, ambalat în 134 recipiente, precum și autoturismul marca Mercedes Sprinter au fost indisponibilizate și ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Freonul – un gaz cu efect de seră foarte nociv pentru mediu

Freonul este folosit pentru aparatele de aer condiționat, vitrine frigorifice sau autovehicule. Uniunea Europeana încearcă să reducă utilizarea lui până în 2030 și să încurajeze alternative mai prietenoase pentru mediu, cum ar fi variante mai ecologice de hidrofluorocarburi (HFC sau, mai simplu, freon) sau alte variante de răcire precum răcirea geotermala. UE a impus cote de import și a stabilit producători și comercianți strict reglementați. Comerțul ilegal cu HFC nu numai că pune în pericol realizarea obiectivelor climatice ale UE, dar a dus și la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an din TVA și taxe vamale, potrivit EIA.

Ministerul Mediului, Vama și Garda de Mediu susțin și că încearcă să găsească soluții pentru combaterea importurilor ilegale. ”Suplimentar s-a inițiat modificarea cadrului legislativ național pentru creșterea cuantumului amenzilor și chiar trecerea anumitor fapte în sfera infracțiunilor care se supun legii penale”, a arătat Ministerul mediului. În urma cu 3 ani, autoritățile române au reușit, la sesizarea OLAF, să facă o captură a 76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră. Era un transport din China prin Turcia și urmau să ajungă la 5 firme din Romania. Gazele ar fi avut un impact uriaș potențial de încălzire globală, echivalentul a 170.000 tone metrice de dioxid de carbon, se mai arată în materialul publicat de G4Media.

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …