Thursday , April 18 2024

În zilele următoare, DSP va primi prima tranșă de vaccin antigripal

Instituția suceveană a solicitat Ministerului Sănătății 53.000 de doze pentru această iarnă. Se estimează că în depozitul DSP vor ajunge, pentru început, aproximativ 20.000 de doze. Medicii de familie vor primi vaccinul pentru a putea începe vaccinarea persoanelor vulnerabile.

Ministerul Sănătății a început distrinuirea dozelor de vaccin antigripal iar în zilele următoare și Direcția de Sănătate Publică Suceava va primi o tranșă, pentru a se putea începe de la 1 octombrie, campania de vaccinare antigripală, gratuită. Se estimează că în prima tranșă, județului nostru îi vor reveni aproximativ 20.000 de doze.

Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătății și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

La nivelul județului nostru ar fi necesare pentru această iarnă, 53.000 de doze de vaccin antigripal, cifră transmisă și la Ministerul Sănătății, de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, dintre care 2.360 pentru cadre medicale, peste 20.000 pentru bolnavi cronici, 1.450 pentru copii, 348 pentru gravide, 1.663 pentru rezidenții din instituțiile de ocrotire socială și peste 26.000 pentru persoane peste 65 de ani. Acest vaccin nu a ajuns nici în farmacii, iar sucevenii care vor să-l procure contra cost nu prea au de unde să-l achiziționeze.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2022-2023 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute și recomandă vaccinarea, mai ales că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …