Saturday , February 4 2023

În 10 luni de război, 2.000 de mame și 5.500 de copii din Ucraina au beneficiat de consiliere și îndrumare în Vama Siret

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava continuă activitatea în Vama Siret, în Stațiile Blue Dot puse la dispoziție de către UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin, în special, mamelor cu copii și minorilor neînsoțiți care trec granița în țara noastră. Chiar dacă numărul refugiaților care tranzitează vama din județul nostru a scăzut mult în ultimele luni, asistenții sociali monitorizează și cel de-al doilea punct vamal cu Ucraina deschis în județul nostru, de la Vicovu de Sus, pentru a veni în sprijinul minorilor neînsoțiți care ar putea deveni victime ale traficului de persoane datorită vârstei și vulnerabilității acestora.

Potrivit statisticilor DGASPC Suceava, în perioada 9-29 decembrie doar 51 de copii și 39 adulți au beneficiat de servicii sociale în Vama Siret, însemnând consiliere, suport emoțional, respiro, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare etc. Continuă, de asemenea, înregistrarea pe platforma PRIMERO a copiilor ucraineni refugiați în județul Suceava, până la acest moment fiind monitorizați circa 900 de minori. În funcție de nevoile identificate, cazurile care necesită sprijin se discută în cadrul Grupului operativ și se colaborează cu instituțiile sau ONG-urile partenere care pot sprijini în soluționarea nevoilor prin serviciile oferite.

Statisticile generale pentru cele 10 luni de la începutul războiului, prezentate de DGASPC Suceava arată căpeste 2.000 de mame/ adulți și în jur de 5.500 de copii au beneficiat în spațiile BLUE DOT din Vama Siret, de servicii de consiliere și sprijin emoțional, 1.200 dintre minorii neînsoțiți fiind asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți.

În 60 de localități, inclusiv municipiul Suceava, au fost identificate peste 400 de familii și 700 copii, precum și 60 persoane în vârstă, refugiați din Ucraina, pentru care UNICEF, Organizația Salvați Copiii, Asociația Institutul Bucovina și Fundația TAR fac tot posibilul să-i ajute. (O. NUȚU)

 

 

Vezi si

Mare show mare, săptămâna viitoare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de …